Răsturnare de situaţie! Curtea Supremă din SUA a dat undă verde pentru candidatura lui Donald Trump

Curtea Supremă a SUA a răsturnat, luni, decizia din Colorado prin care Donald Trump a fost scos de pe buletinul de vot de la alegerile preliminare republicane. Judecătorii SCOTUS au luat decizia cu unanimitate de voturi, ea fiind susținută și de judecătorii pro-republicani, dar și de cei pro-democrați. Conform Curții Supreme, doar Congresul SUA are dreptul de a pune în aplicare amendamentul al 14-lea, nu statele individuale.

04 mart. 2024, 17:28
Răsturnare de situaţie! Curtea Supremă din SUA a dat undă verde pentru candidatura lui Donald Trump
Victorie zdrobitoare a lui Donald Trump la alegerile din Carolina de Sud. Nikki Haley nu a avut nicio șansă în statul ei natal

Curtea Supremă a SUA tocmai a decis că Donald Trump poate candida la președinție și poate fi înscris pe buletinul de vot în toate cele 50 de state pentru alegerile prezidențiale din 2024, iar clauza de insurecție nu îl descalifică.
În decembrie, instanța supremă din Colorado l-a eliminat pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot, invocând interdicția prevăzută de cel de-al 14-lea amendament de a candida la alegeri pentru insurgență.

Dar judecătorii Curții Supreme au fost sceptici în privința acestei măsuri în cadrul unei audieri din 8 februarie și au acuzat statul că și-a depășit autoritatea.

Luni au decis că Trump va rămâne pe buletinul de vot. Aceasta înseamnă că Trump poate candida marți la alegerile primare, o zi în care ar putea aproape sigila nominalizarea republicană.

Colorado va vota alături de alte 15 state în cadrul unei competiții maraton denumite Super Tuesday. Este de așteptat ca Trump, în vârstă de 77 de ani, să o învingă pe singura sa adversară rămasă, fosta ambasadoare ONU Nikki Haley.

”SUPER MARŢI”

Zeci de milioane de americani sunt chemaţi la urne marţi. Din Maine şi până în nord-estul extrem al Americii, în California şi pe Coasta de Vest, din Texas, în sud, şi până în Samoa americană, un mic teritoriu la Oceanul Pacific, 15 state şi un teritoriu participă la ”super marţi” – o dată crucială în calendarul alegerilor primare în vederea alegerilor prezidenţiale americane.

Victorie zdrobitoare a lui Donald Trump la alegerile din Carolina de Sud. Nikki Haley nu a avut nicio șansă în statul ei natal
Această zi electorală urmează să confirme un duel de neocolit Trump-Biden la 5 noiembrie De partea republicană, peste o treime dintre delegaţii însărcinaţi să desemneze candidatul Partidului Republican în alegerile prezidenţiale se atribuie marţi.

Cu excepţia alegerilor primare de duminică din Washington, în care NikkI Haley a obţinut o victorie, fostul preşedinte a obţinut victorii în toate statele care au votat în alegerle primare înainte de ”super marţi”.

Aceasta este ultima zi a unei şanse a fostei ambasadoare la ONU a miliardarului.

Echipa de campanie a lui Donald Trump preconizează că acesta va obţine 773 de delagaţi în această „Super Tuesday” – dintr-un total necesar de 2.429 – şi că va deveni matematic de neînfrânt după două săptămâni.

În ceea ce-i priveşte pe democraţi, suspansul este şi mai mic, în contextul în care preşedintele în exerciţiu Joe Biden nu are nicio îndoială că va fi candidatul Partidului Democrat.

Preşedintele american Joe Biden a fost invitat de către preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson să-şi susţină tradiţionalul ”discurs despre starea Uniunii”, o alocuţiune de politică generală, în Congres joi, la 7 martie, într-o săptămână crucială în Statele Unite, în care marţi au loc faimoasele alegeri „Super Tuesday”, iar Curtea Supremă se poate pronunţa asupra ineligibilităţii lui Donald Trump încă de luni, relatează AFP.

Donald Trump șochează din nou! Mesajul halucinant al fostului președinte al SUA către un stat NATO: ”I-ar încuraja pe ruși să facă ce vor”

”În momentul în care ţara noastră se confruntă cu provocări, este datoria mea solemnă să vă invit să vă adresaţi unei sesiuni plenare a Congresului la 7 martie, pentru ca să puteţi, aşa cum prevede Constituţia, să daţi socoteală despre starea Uniunii”, i-a scris ”speakerul” preşedintelui.

Această alocuţiune are o importanţă aparte în acest an electoral. Data aleasă este de asemenea importantă, la două zile după „super marţi”, în care numele lui Joe Biden apare pe buletinele de vot. Discursul despre starea Uniunii are loc de obicei în ultima săptămână a lui ianuarie sau la începutul lui februarie.