Răsturnare de situaţie în cazul Colectiv. CAB a decis reunirea dosarelor separate în urmă cu două zile. Următorul termen: 22 septembrie

La două zile după ce magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis ca dosarul "'Colectiv" să fie disjuns şi ca cel care îi vizează pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecat separat de cel care îi vizează pe patronii clubului Colectiv, judecătorii CAB s-au răzgândit şi au decis ca dosarele să fie reunite într-o singură cauză. Următorul termen de judecată va fi în 22 septembrie. 

16 iun. 2021, 17:28
Răsturnare de situaţie în cazul Colectiv. CAB a decis reunirea dosarelor separate în urmă cu două zile. Următorul termen: 22 septembrie

Răsturnare de situaţie în cazul Colectiv. Deşi astăzi trebuia să se încheie dezbaterile finale, procesul a fost amânat pentru toamnă. Mai exact pentru 22 decembrie.

Luni, instanţa ar fi trebuit să înceapă dezbaterile finale în dosarul ‘Colectiv’ şi să se pronunţe pe o cerere ridicată din oficiu de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi, printre care şi fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone.

Cei doi magistraţi au avut însă opinii diferite pe schimbarea încadrării, iar Adina Pretoria Dumitrache a propus disjungerea dosarului, astfel încât fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului Colectiv.

Citeşte şi: Piedone, despre dosarul Colectiv: „Şi dacă ar fi murit copiii mei în incendiu, pe lege m-aş considera nevinovat”

Propunerea judecătorului a stârnit critici din partea avocaţilor victimelor de la Colectiv, dar şi din partea procurorului de şedinţă. Cu toate acestea, decizia finală a fost de împărţire în două a dosarului Colectiv.

În primul dosar urmau să fie judecaţi, doar pe latură penală, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii, Cristian Niţă, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists. În acest caz, dezbaterile pe fond ar fi trebuit să înceapă imediat.

În doilea dosar urmau să fie dezbateri, într-un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea judecător, atât pe fond, cât şi pe cererea de schimbare a încadrării juridice, cu inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei şi Antonina Radu şi cele trei funcţionare din Primărie – Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc, potrivit Agerpres. Dosarul care îl viza pe Cristian Popescu Piedone primise termen 22 septembrie.

La termenul de miercuri, situaţia s-a schimbat. S-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat, care a decis ca cele două dosare să fie reunite într-unul singur, care a primit termen pentru data de 22 septembrie.

Cristian Popescu Piedone, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul Colectiv în primă instanţă

În primă instanţă, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, tot în decembrie 2019, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

În general, suma medie stabilită de prima instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro. Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.


loading...
Partenerii noștri