Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Secretar de stat în Ministerul Educaţiei: ”Am trimis Corpul de control pentru o verificare”

Ministerul Educației Naționale a trimis Corpul de control la Colegiul National Gheorghe Sincai pentru a verifica care este situația lucrărilor la proba de Limba şi literatura română de la Bacalaureat.

04 iul. 2023, 16:29
Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Secretar de stat în Ministerul Educaţiei: ”Am trimis Corpul de control pentru o verificare”
Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai

Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru, a declarat marți că raportul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că a fost respectată metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor.

Citește și Doar 12 elevi de la școli din mediul rural au reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională 2023

Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai

„În ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat la Şincai, da, cunosc foarte bine situaţia. Avem un prim raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Am trimis o verificare din partea Ministerului, Corpul de control s-a deplasat acolo, şi astăzi este acolo, verifică”, a declarat Florian Lixandru, la audierea în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a ținut să precizeze că rolul Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională este de a atrage atenţia candidaţilor cu privire la felul în care redactează lucrările şi astfel, la instructaj, elevilor le-a fost comunicat că orice greşeală va fi tăiată cu o linie.

„Consider că rolul Comisei este acela de a atrage atenţia candidaţilor vis a vis de modul în care redactează lucrările. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greşeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, sunt lucrări în care s-au rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al Comisiei, să-i atrag atenţia copilului şi să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Şi atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a mai spus Florin Lixandru.

Întrebat dacă au fost percheziţionaţi elevii, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a declarat că nu a existat nicio percheziţie și că a fost doar un singur caz în care o elevă avea o pereche de adidaşi din care ieşeau nişte hârtii mici și aceasta de bunăvoie a decis să se descalţe.

„Nu s-a făcut nicio percheziţie. Am avut o situaţie în care o elevă avea o pereche de adidaşi în care atârnau nişte mini-cărţi cu anumite texte scrise pe acele cărticele. Dar nu a fost percheziţie şi de bunăvoie a decis să se descalţe”, a mai afirmat Florian Lixandru.

Citește și Admitere liceu 2023. Cele patru criterii de departajare pentru elevii cu medii egale. Rezultate evaluare după contestaţii