Răsturnare de situaţie în cazul morţii lui Gyuri Pascu. Defibrilatorul folosit la resucitarea actorului, ridicat de anchetatori

Dosarul "Gyuri Pascu, moarte suspectă" intră într-o nouă fază de aşteptare, în care suspansul creşte de la o zi la alta. Cu toate că, aşa cum aţi aflat deja de la noi, pare că vorbim de un caz cu un "verdict dinainte anunţat!, evident că ar putea apărea şi surprize. Mai ales după ce anchetatorii au ridicat de la echipa SMURD o probă-cheie.

13 oct. 2016, 09:14
Răsturnare de situaţie în cazul morţii lui Gyuri Pascu. Defibrilatorul folosit la resucitarea actorului, ridicat de anchetatori

Cinci cadre medicale făcând parte din cele două echipaje SMURD Bucureşti care au intervenit în cazul Gyuri Pascu au fost audiate ieri la secţia Omoruri a Poliţiei Capitalei, scrie ziarulring.ro. Înaintea lor a fost audiată şi doctoriţa venită cu prima Salvare, cea care a pus diagnosticul de „atac de panică” şi, de asemenea, a stat de vorbă cu anchetatorii şi fosta soţie a lui Gyuri Pascu. Practic, audierile matorilor-cheie au fost finalizate, fiind în aşteptare însă două probe-cheie. Este vorba de două raporte de expertiză – cea medico-legală şi cea privind aparatura medicală folosită de medici la intervenţie -, ambele deteminante în a se stabili dacă moartea lui Gyuri Pascu a fost una patologică, urmare a stării sale de sănătate precare, sau dacă vorbim de o culpă medicală.

Citeşte şi VERDICTUL în dosarul morţii lui Gyuri Pascu

„Aşteptăm rezultatul unei expertize tehnice”

Ca de obicei, am vrut să luăm pulsul anchetei, la zi, de la surse judiciare de primă mână. „Au fost audiate cinci cadre medicale de la SMURD. Oamenii au spus ce au constatat la faţa locului şi ce măsuri au luat, conform protocolului. Acum aşteptăm rezultatul unei expertize tehnice care să ne spună dacă defibrilatorul a funcţionat în parametri”, a declarat o sursă din anchetă, care, în continuare, a mai oferit şi alte informaţii interesante legate de audierea celor două echipe de la SMURD chemate acasă la Gyuri Pascu, după ce a intervenit prima Salvare de la Ambulanţa Bucureşti.

De ce defibrilatorul nu a dat rezultate

„Prima Salvare de la SMURD a avut paramedic. Constatând că pacientul nu are puls şi că e o problemă mai serioasă, au fost obligaţi să solicite un echipaj cu medic. Şi atunci a venit a doua maşină de la SMURD în componenţa căruia se afla şi un medic. Acest al treilea echipaj a făcut ce a mai putut să facă. Ei spun că, atunci când au ajuns, pacientul era deja în stop cardiorespirator şi nu mai prezenta puls. Şi, atunci, acesta a fost şi motivul pentru care au instalat acest aparat, defibilatorul, care este oarecum automat. Îţi face EKG-ul şi, dacă constată că sunt parametri care nu corespund normalităţii, aparatul trebuie, automat, să declanşeze defibrilatorul, care emite un şoc electric pentru a porni inima. Numai că nu a dat rezultate. În aceste condiţii, s-a efectuat resuscitarea clasică”, a dezvăluit sursa noastră din anchetă.

A fost sau nu a fost… în parametri?

L-am întrebat pe anchetator dacă există o explicaţie pentru care defibrilatorul nu a dat rezultate în cazul Gyuri Pascu, eventual, dacă este luată în calcul şi ipoteza că el nu a funcţionat. „Nu ştim. Asta vom vedea: dacă a funcţionat sau nu a funcţionat, dacă a fost sau nu a fost în parametri. Dar, până nu va veni expertul să ne spună că a funcţionat şi că este în parametri, noi nu avem cum să ne pronunţăm. Deocamdată aşteptăm”, a explicat anchetatorul.

Citeşte şi Prima reacţie a medicului din prima ambulanţă care a ajuns la Gyuri Pascu: Aş proceda la fel şi acum! VIDEO

Anchetator: „Deocamdată, nu am stabilit în acest caz că este vorba de o infracţiune”

Întrebat dacă, în aceste condiţii, defibrilatorul de pe SMURD poate fi considert un posibil corp delict în ancheta privind moartea suspectă a lui Gyuri Pascu, anchetatorul explică: „Deocamdată nu am stabilit în acest caz că este vorba de o infracţiune pentru a spune că acest defibrilator ridicat de noi este corp delict. El este rididat în vederea efectuării unei expertize. Atât. Aşteptăm concluzia experţilor”. Până la concluziile experţilor (legişti şi de tehnică medicală), anchetatorii rămân la verdictul probabil de „moarte patologică”. Care va conduce automat la clasarea/închiderea cazului. Dacă expertiza defibrilatorului va produce surprize, rămâne… de văzut.