Tentativă de asasinare a procurorului general al Bulgariei. O bombă a explodat pe stradă în timp ce acesta trecea cu maşina oficială

Procurorul şef al Bulgariei Ivan Gheşev a scăpat nevătămat luni după explozia unui dispozitiv la trecerea maşinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a afirmat că investighează explozia drept act terorist, deşi Ministerul de Interne a vorbit doar de un "incident".

01 mai 2023, 18:47
Tentativă de asasinare a procurorului general al Bulgariei. O bombă a explodat pe stradă în timp ce acesta trecea cu maşina oficială

Tentativă de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Ivan Gheșev se deplasa pe şoseaua dintre Samokov şi Kovacevtsi, în direcţia Sofia, când o bombă a explodat în apropiere. Potrivit lui Petăr Todorov, secretar general în Ministerul de Interne, nimeni nu a fost rănit în „incidentul produs luni la ora 11:45 (ora locală, 08:45 GMT)”.

Procurorul a supraviețuit datorită unui Audi blindat. Mașina a fost avariată, avea geamurile sparte și au fost constatate și alte daune.

Citește și: Salarii 2023. Bulgaria şi România, cei mai zgârciţi angajatori

Oficialul bulgar a adăugat însă că „ameninţările la adresa vieţii şi sănătăţii oricărei persoane sunt absolut inacceptabile” şi guvernul va lua măsuri ferme.

„Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii”, a declarat la rândul său presei Borislav Sarafov, procuror adjunct şi director al Serviciului Naţional de Investigaţii, adăugând că familia lui Gheşev era cu el în vehicul.

Citește și: Klaus Iohannis, în vizită în Bulgaria: ”Continuăm demersurile pentru ca ambele țări să adere la Schengen anul acesta”. Despre drona doborâtă în Marea Neagră: ”Comunicarea oficială o face partea americană”

Sarafov a mai precizat că dispozitivul conţinea aproximativ trei kilograme de explozibil.

După incident, premierul bulgar Boyko Borisov a declaratcă aceasta este o provocare pentru autorități și a cerut cooperarea tuturor cetățenilor și a agențiilor de aplicare a legii în lupta împotriva acestor criminali, pe care îi numește teroriști.

Ivan Geshev lucrează în procuratură din 1993, iar de patru ani este procuror-șef al Bulgariei.