Răsturnare de situaţie în CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania schimbă strategia. Decizia, luată de Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel și-a asigurat luni sprijinul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) pentru linia sa politică în privința primirii de refugiați, invocând 'imperative umanitare', dar acceptând un compromis cu vocile critice, prin promisiunea de reducere 'perceptibilă' a numărului de solicitanți de azil în Germania.

RomaniaTV.net
14 dec. 2015, 20:17
Răsturnare de situaţie în CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania schimbă strategia. Decizia, luată de Angela Merkel

Într-un discurs vibrant rostit în fața delegaților la congresul CDU deschis luni la Karlsruhe, cancelarul a rememorat un an remarcabil, în cursul căruia Germania a ținut piept Rusiei în criza din Ucraina, a mediat un acord pentru a menține Grecia în zona euro și a primit aproape un milion de refugiați din calea conflictelor și sărăciei din Orientul Mijlociu.

‘Vrem, și o vom face, să reducem în mod perceptibil numărul refugiaților’, a declarat cancelarul, în aplauzele celor în jur de 1.000 de delegați de la Karlsruhe, landul Baden-Wuerttemberg.

‘Germania ar trebuie să fie o țară deschisă, curioasă, tolerantă și chiar incitantă’, a spus ea, creionând o viziune optimistă despre viitor și amintind situația țării în urmă cu un deceniu, când era instalată cancelar. Atunci, Germania era cunoscută ca ‘bolnavul Europei’ și se lupta cu o rată record a șomajului.

Citeşte şi Germania introduce CARTEA de IDENTITATE pentru imigranţi. Controlul asupra refugiaţilor va fi întărit

Angela Merkel a subliniat că CDU trebuie să-și demonstreze rădăcinile creștine, și a comparat angajamentul actual cu cele asumate de foștii cancelari Konrad Adenauer și Helmut Kohl în vremuri dificile. ‘Putem reuși’, pentru că ‘țara noastră este puternică’, a repetat Merkel sloganul său favorit.

Cancelarul a insistat însă mai ales asupra necesității de a găsi soluții europene la criza actuală, o ‘încercare istorică’ pentru Uniunea Europeană în ansamblul său. O moțiune, aprig discutată în ultimele zile, a fost în cele din urmă adoptată cu o majoritate covârșitoare, chemând la o acțiune europeană comună, mai ales la frontiera greco-turcă, dar fără a fixa o limită pentru numărul de migranți primiți.

Sintagma ‘reducere perceptibilă’ provine direct din moțiunea conducerii CDU refăcută în grabă în ajunul congresului pentru a contracara o rebeliune deschisă în legătură cu politica față de refugiați a cancelarului.

‘Acest lucru este foarte important întrucât este extrem de clar că nu vom putea primi încă un milion’ de refugiați, a subliniat fostul ministru Kristina Schroeder.

Angela Merkel a fost aplaudată la scenă deschisă timp de 8 minute la finalul discursului său, rostit într-o sală ornată cu afișe pe care stătea scris ‘Pentru Germania și Europa’. ‘A fost combativă, energică, i-a entuziasmat pe delegații de la Karlsruhe’, a comentat cotidianul Die Zeit.

Un sondaj Emnid publicat duminică indică totuși pentru CDU și aliații lor bavarezi CSU un sprijin în scădere, de 37%, în contextul crizei refugiaților, comparativ cu 43% la mijlocul lunii august.

Cu toate acestea, atmosfera de la Karlsruhe a fost în cea mai mare parte pozitivă, în contrast cu starea de spirit de la congresul social-democrat, desfășurat săptămâna trecută la Berlin, și unde liderul Sigmat Gabriel, vicecancelar în cabinetul Merkel, a fost sancționat pentru că nu a reușit să capitalizeze mai mult de pe urma vulnerabilității Angelei Merkel în criza refugiaților.