Răsturnare de situaţie în dosarul de dopaj al Simonei Halep. Care este, de fapt, cauza neregulilor din paşaportul biologic: „Pot afecta markerii de sânge!”

Simona Halep ar putea scăpa cu o suspendare mai mică dacă se va demostra că neregulile din pașaportul biologic nu au fost provocate de substanțe interzise. Concret, specialiştii vin cu amănunte extrem de importante care o pot ajuta pe sportivă.

12 iul. 2023, 08:59
Răsturnare de situaţie în dosarul de dopaj al Simonei Halep. Care este, de fapt, cauza neregulilor din paşaportul  biologic: „Pot afecta markerii de sânge!”
Răsturnare de situaţie în dosarul de dopaj al Simonei Halep. Care este, de fapt, cauza neregulilor din paşaportul biologic: "Pot afecta markerii de sânge!"

Răsturnare de situaţie în dosarul de dopaj al Simonei Halep. Sportiva lua zilnic Euthyrox, un medicament pentru echilibrarea nivelului de hormoni tiroidieni, după ce a fost diagnosticată cu hipotiroidie secundară. Acest tratament i-ar fi putut afecta markerii de sânge sportivei, care arfi probocat, astfel, neregulile din paşaportul biologic.

„Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În situații individuale, dacă doza nu este tolerată sau în caz de supradozaj, în special dacă doza este crescută rapid la începutul tratamentului, pot să apară semnele tipice ale unei funcții tiroidiene crescute. De exemplu tulburări de ritm ale inimii (aritmii cardiace, de exemplu fibrilație atrială si extrasistole), bătăi rapide ale inimii (tahicardie), palpitații, durere la nivelul pieptului (angină pectorală), dureri de cap, slăbiciune și crampe musculare, înroșirea feței insoțită de căldură, febră, vărsături, tulburări de menstruație, creșterea tensiunii intracraniene, tremurături, neliniște, insomnie, transpirații abundente, pierdere în greutate, diaree”, a declarat medicul Dana Safta pentru ProSport.

Citeşte şi: Simona Halep a făcut ravagii la o petrecere! Ce apariţie a avut fostul lider WTA înainte de a afla sentinţa în procesul de dopaj

Totodată, pe tennisforum.com, un utilizator cunăscător al medicinei a explicat cum tratamentul pe care îl lua Simona Halep putea provoca neregulile din pașaportul biologic: „Ia hormoni tiroidieni pentru hipotiroidie. Fluctuațiile hormonilor tiroidieni pot afecta markerii de sânge și rezultatele ABP (n.r. – pașaportul biologic). Acesta este doar un exemplu a ceea ce ar fi putut determina descoperirea din ABP”.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj cu roxadustat, iarulterior i s-a adus o nouă acuzaţie, legată de neregulile din paşaportul biologic. „Acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat advers la pașaport s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup de experți independenți în materie de ABP. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă privind roxadustat, din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a Simonei Halep”, a anunţat Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA).

Citeşte şi: Ce au scris englezii după ce Emma Răducanu şi-a vizitat bunica din Bucureşti. „A mers să se recupereze în blocul gri din epoca comunistă a României. Apartament modest, de 70.000 de lire”