Răsturnare de situaţie în dosarul preşedintelui. Fost şef FBI: Dovezile erau suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump

James Comey, fostul şef al FBI, este de părere că raportul procurorului special Robert Mueller conţine destule dovezi că Donald Trump a obstrucţionat justiţia. Acesta este de părere că Trump ar fi putut fi pus sub acuzare, dacă nu era preşedinte.

RomaniaTV.net
10 mai 2019, 07:20
Răsturnare de situaţie în dosarul preşedintelui. Fost şef FBI: Dovezile erau suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump

Comey este ultimul dintr-un şir de foşti procurori şi figuri importante din lumea juridică care au declarat că detaliile din raportul lui Mueller privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016 ar fi suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe Trump de obstrucţionarea justiţiei. O scrisoare comună care declară acest lucru a a fost semnată de 803 persoane.

După ce a fost întrebat la o dezbatere CNN de joi noaptea dacă este de acord cu această concluzie, Comey a răspuns afirmativ.

„Există multe lucruri din raportul lui Bob Mueller care ridică semne de întrebare cu privire la faptul că ar putea fi pus sub acuzare pentru obstrucţionare şi manipularea martorilor”, a afirmat Comey.

Robert Mueller a fost numit procuror special după ce în mai 2017 James Comey a fost concediat de Trump, scrie news.ro.

Comey a declarat că aspectul esenţial în orice caz de obstrucţionare este intenţia din partea celui acuzat şi, cel puţin în două cazuri din raportul Mueller, Trump a demonstrat această intenţie. Prima dată a fost când Trump i-a transmis consilierului prezidenţial Donald McGahn să îl concedieze chiar pe Mueller.

„Faptul că i-a transmis lui Don McGhan să îl concedieze pe procurorul special este, în opinia mea, un exemplu flagrant de intenţii corupte”, a declarat Comey.

În a doua situaţie, Comey a făcut referire la faptul că Trump a încercat să limiteze ancheta lui Mueller. În raportul lui Mueller se arată că Trump i-a spus fostului său manager de campanie, Corey Lewandowski în iunie 2017, să îi transmită procurorului general Jeff Sessions să limiteze investigaţia pentru a se concentra doar pe viitoarele alegeri.

Comey a declarat că aceste situaţii sunt „exemple de care orice procuror rezonabil s-ar folosi pentru a aduce acuzaţii”.

Conform reglementărilro Departamentului de Justiţie, un preşedinte aflat în funcţie nu poate fi pus sub acuzare pentru o faptă penală comisă în timpul mandatului. Astfel, o decizie de acest tip revine Congresului prin procedura de suspendare.

„Cred că Departamentul de Justiţie ar trebui să analizeze serios această posibilitate. Dacă ar fi ceva înţelept de făcut, nu ştiu”, a completat fostul şef FBI.