Răsturnare de situaţie între Putin şi Zelenski. Anunţul care schimbă soarta războiului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că peste 1.000 de localităţi din Ucraina au fost eliberate de sub ocupaţia forţelor ruse din februarie până acum. Pe de altă parte, liderul de la Kiev spune că nu ştie cât va dura războiul şi că oprirea lui nu depinde doar de Ucraina, lăsând să se înţeleagă că nu a renunțat la ideea de a negocia încetarea războiului chiar cu Vladimir Putin.

14 mai 2022, 09:18
Răsturnare de situaţie între Putin şi Zelenski. Anunţul care schimbă soarta războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu renunţă la idea de a negocia direct cu Vladimir Putin oprirea războiului din Ucraina, deşi până acum liderul de la Kremlin nu a dat curs niciunei invitaţii la dialog, preferând ca discuţiile să fie purtate la nivel de miniştri.

„Fiecare zi de război este o creştere a ameninţărilor la nivel global, este o nouă oportunitate pentru Rusia de a provoca instabilitate şi în alte zone ale lumii, nu doar în Europa”, avertiza preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un interviu acordat postului de televiziune italian RAI, Volodimir Zelenski şi-a arătat încă o dată disponibilitatea de a negocia față în față cu Vladimir Putin încetarea focurilor în Ucraina.

„Pentru noi, victoria înseamnă să ne recuperăm lucrurile, pentru ei înseamnă să fure ceva. Nu suntem pe picior de egalitate, Rusia este mai puternică, dar omenirea este alături de noi şi simţim că, puţin câte puţin, noi câştigăm. (…) Ştiu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut. Să ni se propună ceva pentru a salva faţa preşedintelui rus nu este corect. Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind cu propriile teritorii”, a spus Volodimir Zelenski.

Deşi au trecut 80 de zile de la invazia armatei Rusiei în Ucraina, nici avertismentele şi nici sanţiunile economice impuse Rusiei de către occidentali nu par să-l fi convins pe Vladimi Putin să oprească războiul. Din contra, Rusia îşi consolidează poziţiile în Marea Neagră şi în sudul şi estul Ucrainei, lansând noi atacuri.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina. SUA acuză Moscova că a „transferat cu forţa” în Rusia „mai multe mii” de ucraineni

Pentru a acoperi pierderile de personal din armată, Rusia apelează la mercenari. Au dat anunţ pe Superjob.ru că recrutează 20.000 de soldați. Salariile sunt modeste. Cel mai mic salariu este de 20-25 mii de ruble, de exemplu, pentru postul de șofer al Forțelor Terestre căruia „să i se încredințeze transportul personalului unităților și al echipamentului logistic necesar în viața de zi cu zi și în luptă”.