Scandal la Congresul PSD. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au RETRAS. Rădulescu, nemulţumit de organizare

Tensiuni la Congresul PSD de la Sala Palatului. Nicolae Băncioiu şi Ecaterina Andronescu au decis să se retragă din competiţie. Nicolae Bănicioiu a declarat că este un simulacru congresul PSD, că se votează de la ora 13.30 şi că probabil această organizare s-a decis după victoria de ieri în CExN a celor cărora nu li se aprobaseră candidaturile. Şi deputatul Cătălin Rădulescu s-a arătat nemulţimit de organizarea Congresului, de faptul că nu a fost lăsat să-şi susţină discursul în faţa delegaţilor prezenţi la Congres. 

RomaniaTV.net
10 mart. 2018, 13:14

Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, ambii candidaţi pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, au părăsit, sâmbătă, congresul extraordinar al partidului, pentru că nu li s-a permis să-şi ţină discursurile de susţinere a candidaturilor înainte ca delegaţii să înceapă să voteze. Bănicioiu afirmând că asistă ”la un simulacru de alegeri”, potrivit Mediafax.

„Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile şi faptul că sunt pe poziţia 20 şi voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. (…) M-am înscris pentru această candidatură, deşi prin suportul pe care preşedintele l-a dat dnei Dăncilă, era clar că şansele sunt minime sau deloc, dar pentru ideea de competiţie”, a spus Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.

Nicolae Bănicioiu a declarat că votarea a început, de fapt, începând cu ora 13.30.

„S-au dat întâi mandatele către preşedinţi, care le-au distribuit şi sunt acum deja buletine votate. Înţeleg că schema era să nu apucăm noi să vorbim, să nu ştie lumea că se retrage unul pentru celălalt. Eu am vrut să-i cedez candidatura mea doamnei Andronescu. Cred că şi dl Dragnmea, dacă iubeşte atât de mult echilibru de gen, ar trebui să-i cedeze doamnei Dăncilă şi funcţia de preşedinte al partidului. Îmi pare rău că s-a ajuns la aşa ceva. Niciodată în PSD nu a fost o astfel de situaţie”, a spus Bănicioiu.

”Acum câteva zeci de minute ar fi trebuit să vorbim. Ar fi trebuit să înceapă votul. Înţeleg că acum se dau buletinele de vot, dar noi nu am apucat încă să vorbim. Poate ni se va da cuvântul înainte de numărătoare. (…) Dacă ei au considerat un congres în felul acesta, un simulacru de alegeri, să o spun foarte clar şi foarte româneşte, atunci pot să facă orice”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu a spus anterior că ar fi vrut să se adreseze delegaţilor pentru a-şi prezenta opinia despre acţiunile şi politicile PSD.

”Pentru mine cel mai important este cum se termină acest congres din punct de vedere al imaginii publice pe care o lasă PSD. Dincolo de oricare dintre noi contează ce mesaj dăm celor de dincolo, de zidurile acestui palat. De aceea mi-aş dori să nu înceapă votul până când nu reuşim, toţi cei care candidăm, să spunem şi punctul nostru de vedere, să ne spunem opinia cum vedem noi desfăşurată politica PSD, cum vedem acţiunile acestui partid şi mai ales cum îi slujim pe oamenii care ne-au trimis prin votul lor”, a spus Andronescu.

Anterior, Bănicioiu anunţase că el şi Ecaterina Andronescu nu vor candida pentru aceeaşi funcţie. 

”Eu cu doamna Andronescu nu o să concuram pe aceleaşi funcţii. (…) Îi rog pe oameni să aibă încredere, că suntem serioşi şi ştim ce avem de făcut. Va candida doar unul. (…) Ne-am făcut o strategie foarte bună”, spunea Nicolae Bănicioiu, la Sala Palatului.

La rândul său, Ecaterina Andronescu a subliniat că, pentru ea, cel mai important este cum se va termina Congresul extraordinar al PSD.

”Pentru mine cel mai important este cum se încheie acest Congres, cu ce mesaj. (…). Mi-aş dori să nu înceapă voturile până nu reuşim cei care candidăm să ne spunem opinia, cum vedem noi politica PSD, acţiunile partidului şi cum îi slujim pe oameni. (…) Dacă se dau acum buletinele şi lumea votează cred că imaginea este nefericită pentru cei care se uită la noi”, a mai spus Ecaterina Andronescu, potrivit Agerpres.

N-au mai apucat să anunţe nimic, căci s-a trecut la vot.

Şi deputatul PSD Cătălin Rădulescu, candidat pentru o funcţie de vicepreşedinte, a criticat organziarea congresului, spunând că nu este normal să nu fie lăsaţi să îşi susţină discursurile, trecându-se direct la vot.

„Dacă începe votul, înseamnă că ne-am pregătit degeaba. Dar eu nu mă retrag, stau aşa în continuare, vreau să candidez, ca să vedem cum e şi sper ca nici ceilalţi colegi să nu se retragă, că aşa-i frumos, să fie competiţie în partid. Însă asta chiar e urât, să nu putem vorbi înainte de vot. E important ce spunem şi noi”, a mai spus Rădulescu.

Deputatul PSD a adăugat, ironic, că probabil organizatorii au crezut că cei care candidează nu sunt pregătiţi să vorbească, ori sunt „personalităţi mici” care trebuie să stea în spatele celor mari.

„Nu ştiu de ce s-a luat această decizie, poate pentru că nu suntem noi pregătiţi să vorbim. E nivelul foarte mare pentru noi, sunt multe personalităţi importante în partidul ăsta, noi suntem mai mici şi din cauza asta personalităţile mici trebuie să stea după cele mari. Dacă mi se dă cuvântul după ce începe votul, nu mai are sens să vorbesc. (…) Este o proastă organizare”, a subliniat Rădulescu.

UPDATE. Preşedintele Comisiei de numărare a voturilor la Congresul PSD, Claudiu Manda, a anunţat că se pot ţine discursuri de către candidaţi, deşi a început votarea şi că, dacă se retrage vreun candidat, nu se pot retipări buletinele.

Social-democraţii îşi aleg sâmbătă noua conducere. Sunt puse la bătaie, în Congresul de sâmbătă, de la Sala Palatului, funcţia de preşedinte executiv, deţinută în trecut de Niculae Bădălău, dar şi 16 funcţii de viceprepreşedinte.

Pentru postul de preşedinte executiv al PSD au fost aprobate trei candidaturi: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu.

Înaintea Congresului, Viorica Dăncilă era cotată cu cele mai mari şanse, mai ales că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi actualul preşedinte executiv, Niculae Bădălau, îşi anunţaseră susţinea pentru actualul premier.