Răsturnare de situaţie. Putin este deschis la discuţii cu Biden pentru pacea din Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că ar fi pregătit să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin „dacă există un interes să decidă că îşi doreşte să găsească modalităţi de a pune capăt războiului”, scrie BBC.

02 dec. 2022, 16:52
Răsturnare de situaţie. Putin este deschis la discuţii cu Biden pentru pacea din Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin este deschis la discuţii privind o posibilă soluţionare a conflictului din Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruseşti împiedică căutarea unui potenţial compromis, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că este dispus să vorbească cu Putin dacă şeful Kremlinului caută o modalitate de a pune capăt războiului, dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

„Preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis la negocieri pentru a ne asigura interesele”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre remarcile lui Biden.

Putin e disperat că nu mai are militari! Pregătește o nouă mobilizare masivă în Rusia și cheamă la luptă inclusiv oameni care nu sunt cetățeni ruși

„Calea de preferat de a ne realiza interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice”, a spus Peskov. „Putin a fost, este şi rămâne deschis la contacte şi negocieri”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, a descris linia ţărilor occidentale din Ucraina drept „distructivă”, acuzându-le de arme furnizate armatei ucrainene. Acest lucru a fost raportat de Kremlinul preluat de Tass. „S-a atras atenţia asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv Germania, care au întărit regimul de la Kiev cu arme, au antrenat armata ucraineană”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Biden este gata să vorbească cu Putin „dacă caută o modalitate de a pune capăt războiului”

La o conferinţă de presă comună cu Macron, Biden a spus că nu are planuri imediate de a-l contacta pe liderul rus, dar a lăsat deschisă posibilitatea, transmite France24.

„Sunt pregătit să vorbesc cu domnul Putin dacă, de fapt, există un interes ca el să decidă că caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut asta încă”, a spus Biden.

Joe Biden: „Sunt gata să vorbesc cu Putin! Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina!”

„Dacă este cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi din NATO, voi fi bucuros să mă aşez cu Putin la masă să văd ce are în minte. Nu a făcut asta încă. Există o singură cale prin care acest război să se încheie – calea raţională. Putin să se retragă din Ucraina, numărul unu”, a spus Biden.

„Bombardează creşe, spitale, case de copii. E rău ce face. Ideea că Putin va învinge vreodată Ucraina este dincolo de înţelegere”, adaugă preşedintele.

Şi preşedintele francez pare dispus să-l contacteze pe dictatorul rus. „Voi continua să vorbesc cu preşedintele Putin”, a spus Macron, cerând eforturi „pentru a preveni escaladarea şi pentru a obţine rezultate concrete”.