Răsturnare de situaţie. Nu se iese din case după ora 21.00 fără un motiv bine întemeiat

Un tribunal din Haga a stabilit luni că ”interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este o încălcare profundă a libertăţii de mişcare şi vieţii private”, dar decizia a fost întoarsă de urgenţă la apel.

17 feb. 2021, 12:18
Răsturnare de situaţie. Nu se iese din case după ora 21.00 fără un motiv bine întemeiat

Răsturnare de situaţie. O Curte de Apel din Olanda a dat o decizie prin care a reinstituit interdicția de a ieși din casă seara, după ora 21, transmite RT. Decizia a venit cu doar câteva minute înainte de a intra în vigoare, anulând o hotărâre pronunțată cu doar câteva ore mai devreme, care obliga Guvernul să ridice măsura „ilegală”.

Un complet de trei judecători a emis marți o hotărâre judecătorească de urgență, în urma unei cereri emise de Guvernul olandez. Vineri este programată o audiere pentru a dezbate legalitatea măsurii din Olanda

Curtea a argumentat că prin decizia luată au vrut să evite „efectul de yo-yo”, referindu-se la confuzia publică care ar putea fi creată în cazul în care interdicția ar fi ridicată, iar cetățenii nu ar ști exact dacă au voie să iasă sau nu afară după ora 9.

„În acest caz, interesele statului au contat mai mult decât adevărul din spatele virusului”, au comentat pe marginea subiectului reprezentanții unei organizații, Viruswaarheid, cei care au pus inițial problema legalității interdicției de circulație.

Răsturnare de situaţie. Un tribunal din Haga a stabilit luni că ”interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este o încălcare profundă a libertăţii de mişcare şi vieţii private”, care necesită ”un proces decizional foarte minuţios” şi decide că Guvernul olandez este necesar să-i pună capăt.

Justiţia olandeză cere guvernului ridicarea imediată a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. Executivul e acuzat că a abuzat de o lege a urgenţei
Cazul a fost adus în faţa justiţiei de către un gup care protestează faţă de instaurarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. Guvernul olandez a anunţat la începutul lui februarie că prelungeşte interdicţia circulaţiei pe timpul nopţii, în vigoare de la 23 ianuarie, între orele locale 21.00 şi 4.30, până la data de 2 martie.
Olanda prelungeşte restricţiile anti-Covid până pe 2 martie. Oamenii au voie să primească maxim un invitat, zilnic

Guvernul olandez este sub presiune de când a fost instituită la 23 ianuarie interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 21.00 şi 04.30, care a declanşat cele mai grave revolte din Olanda din ultimii 40 de ani.

Restricţiile din Olanda, care urmau să se încheie pe 9 februarie, sunt cele mai severe pe care l-a cunoscut ţara până acum, şcolile, magazinele zise neesenţiale, cafenelele şi restaurantele fiind închise, iar particularii putând primi vizita unui singur invitat zilnic.