Raţ: Elveţia e favorită teoretic, dar asta nu înseamnă că România merge ca victimă sigură

Internaţionalul român Răzvan Raţ a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că în amicalul din 30 mai Elveţia este favorită, dar asta nu înseamnă că naţionala României merge la Lucerna ca victimă sigură.

RomaniaTV.net
26 mai 2012, 12:56
Raţ: Elveţia e favorită teoretic, dar asta nu înseamnă că România merge ca victimă sigură

„Elveţia e favorită teoretic, dar asta nu înseamnă că România merge acolo ca victimă sigură. Avem şansele noastre şi plecăm de la 0-0, chiar dacă jucăm în deplasare. N-avem nimic de pierdut, trebuie să jucăm şi să începem să punem la punct bazele unei echipe competitive. Păcat că nu sunt decât două meciuri amicale, pentru că adversarele noastre din preliminarii au câte 4-5 meciuri”, a spus Raţ.

Răzvan Raţ a precizat că pentru el neparticiparea la turneul final al Campionatului European este mai dureroasă, având în vedere că turneul are loc în Ucraina, ţară în care activează el la nivel de club, la Şahtior Doneţk. „Pentru mine e cu atât mai dureros, deoarece turneul final are loc în Ucraina, ţara în care evoluez la echipa de club. E urât că ne-am obişnuit să ne uităm la turneele finale la televizor. Eu am 10 ani şi jumătate la echipa naţională şi atunci când am venit prima oară mi-am propus să joc la cât mai multe turnee finale. Din păcate nu am avut prea multe ocazii, toţi care am fost am dat tot ce am putut şi acum încercăm să ne ridicăm la un nivel cât mai înalt. Acum sunt la naţională jucători care promit, arată potenţial, dar până la a juca constant la echipa naţională e cale lungă. Îmi plac jucătorii care sunt cu mine acum la lot şi îmi doresc ca ei să continue. Din păcate de-a lungul timpului au fost jucători care au apărut şi apoi au dispărut foarte repede de la echipa naţională”, a explicat el.

Raţ a menţionat că nu are o favorită la Campionatul European. „Mă voi uita la meciuri, sigur că am colegi de la Şahtior în naţionala Ucrainei, Cehiei şi Croaţiei şi cred că la meciurile respective voi simpatiza cu aceste echipe. Teoretic pe hârtie favorită e Spania, dar ce se va întâmpla pe teren va fi cu totul altceva”, a adăugat fotbalistul.

Fundaşul a evitat să comenteze situaţia de la fosta sa echipă, Rapid: „Orice se poate întâmpla acolo, situaţia la Rapid e puţin mai complicată, e puţin ciudată. Nu sunt bani sau sunt şi nu se dau bani. Sunt lucruri care mă depăşesc şi nu vreau să comentez”.

Raţ, care a împlinit astăzi 31 de ani, îşi doreşte doar sănătate pentru el şi pentru familia lui. „Chiar dacă am trecut de 30 de ani nu mă simt bătrân. Sper să mă ţină cât mai mult forma în care sunt acum. Am fost felicitat de toţi colegii şi de staful tehnic. Eu sunt obişnuit să sărbătoresc ziua de naştere în cantonament pentru că mai multe am sărbătorit în cantonamente decât acasă cu familia”, a spus el.

În timpul conferinţei de presă a lui Raţ, Daniel Niculae a venit şi a început să îi cânte colegului său de la naţională o melodie a trupei Paraziţii pe care ei obişnuiesc să o asculte în catonament.

Reprezentativa României va disputa două partide amicale, cu Elveţia, pe „Swissporarena” din Lucerna, (30 mai, de ora 21.15) şi Austria, pe „Tivoli Stadion” din Innsbruck (5 iunie, de la ora 21.30).