Rata de incidenţă COVID, în scădere în București. În ce locuri rămâne masca obligatorie. Ce amenzi rişti dacă nu o porţi

Rata de incidență a cazurilor COVID-19 în Capitală se menține sub 1,5 la mie, fiind din nou în scădere faţă de ziua precedentă. Se întâmplă în ziua în care în România are loc mare relaxare. Purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile exterioare, cu anumite excepţii, a explicat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

15 mai 2021, 14:15
Rata de incidenţă COVID, în scădere în București. În ce locuri rămâne masca obligatorie. Ce amenzi rişti dacă nu o porţi

Rata de incidenţă COVID în Capitală calculată pentru 14 zile a ajuns sâmbătă la 1.1 cazuri la mia de locuitori, a anunţat DSP Bucureşti. În aceste condiţii, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti a stabilit noi măsuri pe plan local în urma relaxării restricţiilor impuse ca urmare a scăderii ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că pe lângă piete, târguri, purtarea măştii de protecţie va rămâne obligatorie şi în jurul unităţilor de învăţământ, pe o distanţă de 50 metri pentru cei care staţionează în zonă, mai exact pentru cei care vin să-i ia pe copii de la şcoală sau gradiniţă.

„În principiu am stabilit că în jurul unităţilor şcolare unde există potenţial de aglomerare şi la venire, şi la plecare şi sunt copii, majoritatea fiind sub 16 ani, nu pot fi vaccinaţi, atunci este necesar să avem perimetru de 50 de metri în jurul şcolii, acolo va fi obligatorie purtarea măştii pentru cei care vor staţiona în acest perimetru”, a declarat prefectul Alin Stoica sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetul municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Iniţial se vorbea şi despre obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în parcuri sau în Centrul Vechi, dar prefectul Capitalei a anunţat că deocamdata „se va monitoriza situaţia, vor fi făcute observări şi probabil ca într-o saptamana vom veni cu precizari suplimentare”.

Citeşte şi: Marea relaxare în România. Ce restricţii au fost eliminate de astăzi. Zeci de tineri au sărbătorit în Piaţa Constituţiei

Principalele relaxări care au intrat în vigoare de astăzi vizează renunţarea la portul măştii de protecţie în majoritatea spaţiilor deschise, dar şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. În plus, programul operatorilor economici poate fi prelungit până la ora 24.00.

Potrivit Hotărârii de Guvern, portul măştii de protecţie va rămâne aobligatoriu în spaţiile deschise doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare. Persoanele care nu respectă acestei reguli se poate alege cu amenzi de până la 2.500 lei.

Citeşte şi: Când vor putea fi organizate nunţi, botezuri. Nu vor exista restricţii dacă TOŢI petrecăreţii sunt vaccinaţi anti-COVID

Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a avertizat şi Ministrul Afacerilor Interne. Lucian Bode a precizat că autorităţile vor fi atente în continuare la campania de vaccinare şi la cazurile noi de îmbolnăviri şi a avertizat că autorităţile vor monitoriza în continuare respectarea restricţiilor care au rămas.

„Astăzi nu vorbim de o relaxare totală, vorbim de o relaxare prudentă şi în continuare îi îndemn pe români să respecte toate măsurile de protecţie sanitară pe care noi le avem încă în vigoare. (…) În continuare vor fi controale acolo unde restricţiile sunt menţinute”, a subliniat ministrul Bode.

Potrivit acestuia, în cazul evenimentelor în care participanţii au obligaţia să fie vaccinaţi, organizatorul evenimentului răspunde de respectarea acestei obligativităţi, iar autorităţile – efectivele MAI şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii – au obligaţia să verifice, prin sondaj, dacă respectivii participanţi deţin dovada vaccinării.