Rata de vaccinare anti-COVID în România, aproape de 50%. Valeriu Gheorghiţă: „Practic ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a anunţat miercuri că rata de vaccinare împotriva noului coronavirus în rândul populaţiei adulte din România a ajuns la aproape 50%.

05 ian. 2022, 17:04
Rata de vaccinare anti-COVID în România, aproape de 50%. Valeriu Gheorghiţă: „Practic ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză”

Statisticile arată că rata de vaccinare anti-COVID în România este, însă, scăzută în rândul persoanelor vârstnice, care fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în faţa bolii. Autorităţile spun că, în prezent, capacitatea de vaccinare în centrele fixe este de aproape 100.000 de persoane pe zi, iar aceasta poate fi crescută.

„Rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%, practic ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză. Din populaţia eligibilă de peste 12 ani – şi ne referim la populaţia rezidentă – rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Naţional de Statistică, este de 41,3% rata de vaccinare cu cel puţin o doză”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri după-amiază, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 5 ianuarie 2022. Aproape 5000 de cazuri noi în 24 de ore. Spitalele se pregătesc de valul Omicron

Cea mai mare rată de vaccinare – peste 52% – se regăseşte în rândul persoanelor cu vârste între 40 şi 70 de ani. În schimb, când vine vorba despre rata de imunizare a persoanelor de peste 80 de ani, aceasta este estimată la 26%, despre care medicul Valeriu Gheorghiţă susţine că este „insuficientă”.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a subliniat că analiza deceselor arată că peste 85% dintre decedaţi aveau peste 60 de ani, iar vârsta medie a celor decedaţi în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 este de 71 de ani.

Până în 4 ianuarie au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster, ceea ce înseamnă 45% dintre persoanele care au mai mult de 6 luni de la schema iniţială de vaccinare.

Oraşul cu cea mai mare rata de vaccinare anti-COVID din România

Cât despre medicii de familie, aproape o treime dintre aceştia desfăşoară activităţi de vaccinare anti-COVID în 3.155 de cabinete. Astfel, au fost vaccinate peste un milion de persoane, care reprezintă 12,5% din totalul celor vaccinaţi.

Copiii între 5 şi 11 ani pot fi vaccinaţi şi în cabinetele medicilor de familie, atunci când aceştia solicită doze pediatrice, a precizat Gheorghiţă.

„La acest moment putem administra zilnic peste o sută de mii de doze de vaccin doar în centrele fixe. (…) Capacitatea de a reveni la un număr mare de doze este păstrată”, a mai afirmat medicul, conform sursei citate.

În Bucureşti, 66,5% dintre persoanele de peste 12 ani sunt vaccinate cu cel puţin o doză, Capitala fiind urmată de cinci judeţe care au o rată de vaccinare între 50 şi 60%.

„Majoritatea judeţelor au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 şi 50%. Un singur judeţ rămâne cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30%, judeţul Suceava”, a afirmat Gheorghiţă.

În 27 decembrie s-a împlinit un an de la începutul campaniei de vaccinare. Peste 28,6 milioane de doze de vaccin au fost recepţionate de România de la debutul campaniei de vaccinare.

Citeşte şi: Alexandru Rafila renunţă la certificatul verde: „Dacă nu este aprobat în perioada imediat următoare, peste 2-3 săptămâni vom fi în vârful valului şi efectul va fi mult diminuat”