Rata inflaţiei, în scădere. Marcel Ciolacu: Măsurile noastre au avut succes

Rata anuală a inflaţiei în iulie 2023 este de 9,4%, faţă de 10,3% în luna precedentă. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că acest lcuru arată că ”măsurile de luptă contra inflaţiei au avut succes”.

11 aug. 2023, 12:13
Rata inflaţiei, în scădere. Marcel Ciolacu: Măsurile noastre au avut succes
Marcel Ciolacu, despre salarizarea profesorilor în funcție de performanță

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ce INS a anunţat că rata inflaţiei în iulie a scăzut la 9,4%, că ”măsurile de luptă contra inflaţiei au avut succes”. Premierul a anunţat că măsurile vor continua, astfel încât inflaţia să ajungă la 8% în luna decembrie.

”INS confirmă oficial că inflaţia a coborât la o singură cifră, 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a preţurilor la energie şi gaze, criza energetică şi războiul au împins inflaţia până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflaţiei au avut succes”, a transmis, vineri, premierul Marcel Ciolacu.

”Ne-am angajat în Programul de Guvernare că vom coopera cu BNR în lupta cu creşterea preţurilor, cu inflaţia şi că vom reface puterea de cumpărare a românilor şi competitivitatea companiilor strategice din economie şi a IMM-urilor care produc aici, în România”, a adpugat premierul.

Citește și: EXCLUSIV Marcel Ciolacu dă vestea momentului în România: „Astăzi inflația este cu o singură cifră. O să vină şi datele oficiale”

Potrivit acestuia, schema de plafonare / reglementare la energie şi gaze, măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, precum şi pachetele consistente de stimulare economică şi investiţii publice sunt doar câteva măsuri gândite şi implementate în lupta cu preţurile si reducerea importurilor.

”Vom continua până la îndeplinirea angajamentului asumat în Programul de Guvernare – reducerea inflaţiei la nivelul de 8% până în decembrie 2023. Obiectivul final al politicilor economice promovate de noi este creşterea nivelului de trai al populaţiei, prin management macroeconomic sustenabil, lupta cu preţurile şi producţie, investiţii şi creare de locuri de muncă plătite decent aici, în România”, a mai transmis premierul.

Citește și: EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre demisie: „A fost un anunţ extrem de serios, să nu ne mai pitim după cireş”

De asemenea, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat că scăderea inflației este ”un lucru foarte, foarte bun”, în condiţiile în care ”suntem într-o perioadă destul de grea pentru ţară”.

”Ăsta este un lucru foarte, foarte bun pentru România şi pentru români,  mai ales că suntem îmntr-o perioadă destul de grea pentru ţară. Ştim bine cum evoluează deficitul bugetar şi problemele care se creează în jurul acestui lucru. Suntem foarte atenţi ca să putem continua finanţarea din fondurile europene şi, mai ales, să nu ne pierdem banii europeni şi proiectele de investiţii ce le avem în implementare”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanţelor.