Rata la creditele ipotecare va crește cu încă 200 de lei pe lună, anunță economiștii. Indicele ROBOR va ajunge la 6%

Economiştii şefi ai băncilor comerciale consideră că ROBOR-ul la trei luni va ajunge după luna iunie la 5,90% - 6%, în condiţiile în care dobânda cheie se va îndrepta în acest an către 4,5%.

20 apr. 2022, 08:54
Rata la creditele ipotecare va crește cu încă 200 de lei pe lună, anunță economiștii. Indicele ROBOR va ajunge la 6%

„Din a doua parte a anului ne aşteptăm ca ROBOR la 3 luni să ajungă la 6%”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank, citat de economica.net. La rândul său, Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, este de părere că nivelul ROBOR la 3 luni „va ajunge la 5,90%, fiind împins de rata dobânzii cheie care va continua să crească şi de rata dobânzii Lombard (n.r. – dobânda la care băncile comerciale se pot împrumuta de la BNR, în caz de necesitate).

În acest context, Ciprian Dascălu apreciază că dobânda cheie va merge către 4,5% în acest an, ceea ce estimează şi Valentin Tătaru, iar dobânda Lombard va merge către 5,5%.

Citește și Telefoane second-hand vândute de Auchan. Retailerul introduce în oferta sa şi smartphone-uri recondiționate

Până acum majorarea indicelui ROBOR la trei şi şase luni a dus, în medie, la majorarea ratei lunare la un credit ipotecar în lei cu 300 de lei pe lună. Așadar, în perioada următoare, mai aşteptăm nişte majorări lunare de circa 200 de lei, mai scrie economica.net.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Citește și Majorare PENSII 2022. Ministrul Muncii vrea să crească pensiile românilor cu banii de pe gazele din Marea Neagră