Ravagiile făcute de Covid-19 în economia SUA. Peste 44 milioane de cereri pentru ajutoare de şomaj, 1,5 milioane în ultima săptămână

Economia americană a cunoscut o nouă săptămână în care mai mult de 1,5 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj, ceea ce duce numărul total al noilor cereri pentru alocaţii de şomaj depuse de la mijlocul lunii martie în SUA la peste 44 de milioane.

11 iun. 2020, 13:37
Ravagiile făcute de Covid-19 în economia SUA. Peste 44 milioane de cereri pentru ajutoare de şomaj, 1,5 milioane în ultima săptămână

Departamentul american al Muncii a informat joi că 1,542 milioane de persone au solicitat pentru prima dată o alocaţie de şomaj în săptămâna care s-a încheiat la 6 iunie, mai puţin faţă de o cifră revizuită de 1,897 milioane în săptămâna anterioară, şi în linie cu estimările analiştilor (1,525 milioane).

În total, de la oprirea brutală a economiei americane la mijlocul lunii martie, după introducerea măsurilor de izolare pentru a opri răspândirea virusului, peste 44 de milioane de persoane au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj. Însă numărul de cereri pentru ajutoare de şomaj este într-o continuă scădere, după ce în ultima săptămână a lunii martie a atins un record istoric de 6,8 milioane de cereri.

Citeşte şi Blocată de trei luni în Bali din cauza pandemiei, Lora a cedat nervos: „Nu mai pot. Am schimbări emoţionale. Neprevăzutul mă încearcă”

De asemenea, numărul total al persoanelor care primesc ajutor de şomaj a scăzut uşor în prima săptămână a lunii iunie, un semn că unele persoane care au fost concediate atunci când restaurantele, magazinele şi micile firme s-au închis, au fost rechemate la lucru odată cu ridicarea restricţiilor. Datele oficiale publicate de Departamentul american al Muncii arată că 20,9 milioane de persoane primeau o alocaţie de şomaj în săptămâna 31 mai-6 iunie, în scădere faţă de 21,27 milioane în săptămâna anterioare. Analiştii mizau în medie pe 20 de milioane de beneficiari de ajutoare de şomaj.

Însă chiar dacă restaurantele, barurile şi sălile de sport se redeschid, ele funcţionează la o capacitate mai mică. În plus, cheltuielile consumatorilor pentru astfel de servici rămân sub nivelul la care erau înaintea pandemiei.

Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economică a SUA. Rezerva Federală a estimat miercuri cu economia americană se va contracta cu 6,5% în acest an, ceea ce ar fi de departe cea mai mare contracţie anuală de după cel de al doilea război mondial.