Raymond Loewy, 120 de ani de la naştere

Raymond Loewy, designerul  care a creat sticla de Coca Cola, pachetul de tigari Lucky Strike si a facut navete spatiale pentru NASA. Raymond Loewy este celebrat printr-un Doodle la 120 de ani de la naştere.

04 nov. 2013, 22:52
Raymond Loewy, 120 de ani de la naştere

Raymond Loewy (5 noiembrie 1893 – 14 iulie 1986) este celebrat marti de Google printr-un Doodle aniversar.

Raymond Loewy s-a nascut in Paris, in anul 1893. Tatal sau a fost jurnalistul vienez Maximilian iar mama sa Marie Labalme.

Raymond Loewy a servit in armata franceza in timpul Primului Razboi Mondial, ajungand chiar capitan.Raymond Loewy a fost ranit in lupta si a primit medalia Crucea Razboiului. In 1919, Raymond Loewy s-a imbarcat pe un vas cu destinatia SUA, avand doar 50 de dolari in buzunar, conform Wikipedia.

In urmatoarea perioada, Raymond Loewy a lucrat ca designer pentru ferestre la companiile Macy’s, Wanamaker’s si Saks. De abia in 1929 Raymond Loewy s-a angajat ca designer industrial. Printre firmele la care Raymond Loewy a fost angajat se numara Westinghouse, Hupp Motor Company si Sears-Roebuck.

Air Force a încercat să creeze o stemă prezidențială specială din propriul design: o schemă în roșu și auriu metalizat, cu numele națiunii în litere de tipar. Kennedy a simțit că aeronava părea prea regală, și, la sfaturile soției sale, Prima Doamnă Jacqueline Kennedy, el l-a contactat pe designerul american Raymond Loewy pentru a ajuta la proiectarea unei noi steme și unui nou interior pentru VC-137 .Raymond Loewy s-a întâlnit cu președintele, iar prima cercetare cu privire la proiectul său l-a dus la Arhivele Naționale, unde s-a uitat la primul exemplar tipărit al Declarației de Independență a Statelor Uniteși văzând numele țării scris spațiat și cu majuscule. Raymond Loewy a ales să expună fuselajul de aluminiu lustruit pe partea din jos, și a utilizat două tipuri de albastru, un albastru-ardezie asociat cu Republica timpurie și președinția, precum și un cyan mai contemporan, să reprezinte prezentul și viitorul. Sigiliul prezidențial a fost adaugat in ambele părți ale fuselajului, lângă bot, un steag mare a fost pictat pe coadă, iar pe lateralul aeronavei a fost scris “United States of America”, cu majuscule. Munca lui Raymond Loewy a primit laude imediate din partea președintelui și a presei. Marcajele de pe VC-137 au fost adoptate și pentru mai marele VC-25, atunci când a intrat în serviciu, în 1990.

Raymond Loewy a inceput sa colaboreze, in 1937, cu compania feroviara Pennsylvania Railroad, concepand locomotivele pentru pasageri. De asemenea, Raymond Loewy a mai conceput si statii de tren. In urmatorii ani, Raymond Loewy a lucrat pentru companii care produceau masini, tigari sau bauturi carbogazoase.

O schimbare radicală s-a produs în noiembrie 1942, când pachetul de Lucky Strike a abandonat „hainele” verzi , alegând albul, şi afişând logo-ul în chip de ochi de taur pe ambele feţe ale pachetului. Cel care a pus în practică transformarea a fost, iarăşi, un nume faimos în epocă: designerul Raymond Loewy, despre care se spune că „a schimbat America”, dat fiind că e însă responsabil, printre altele, de crearea logo-ului Shell sau a sticlei de Coca-Cola, aşa cum o ştim azi.

Raymond Loewy a creat sticla de Coca Cola si pachetul de tigari Lucky Strike. Raymond Loewy s-a retras in 1980, la varsta de 87 de ani, si s-a intors in Franta. Raymond Loewy a murit in 1986, in casa sa din Monte Carlo.