RĂZBOI CIVIL în Ucraina: Armata guvernamentală a cucerit 20 de localităţi în Donbas

Operaţiunea antiteroristă continuă în estul Ucrainei, unde armata ucraineană închide treptat cercul în jurul focarelor separatiste. Autorităţile ucrainene afirmă că trupele guvernamentale controlează deja 20 de localităţi în zona minieră Donbas, care include regiunile Lugansk şi Doneţk, informează agenţia de presă Unian, citând postul de televiziune TSN.

06 iun. 2014, 10:08
RĂZBOI CIVIL în Ucraina: Armata guvernamentală a cucerit 20 de localităţi în Donbas

Problema încetării focului în Ucraina a fost evocată joi seara, la Paris, de către preşedinţii francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin, a indicat ministrul francez de externe Laurent Fabius, care a asistat la dineul celor doi şefi de stat la Palatul Elysee, informează France Presse. Ântre timp, luptele continuă. 

„Forţele de autoapărare’ ale aşa-numitei ‘republici populare’ Doneţk au demontat baricadele ridicate în jurul clădirii administraţiei regionale din centrul oraşului Doneţk – centrul administrativ al regiunii omonime – şi au început vineri să întărească barajele la intrarea în localitate, în aşteptarea unui asalt din partea trupelor guvernamentale.

Armata a eliberat complet de separatişti oraşul Krasnîi Liman (regiunea Doneţk), unul din bastioanele insurgenţilor proruşi, unde joi seara preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a desemnat un nou şef de administraţie, în persoana ofiţerului Konstantin Mateicenko.

Satul Semionovka, unde se află un important depozit cu muniţii al rebelilor, a fost încercuit de forţele Kievului, dar situaţia este mai complicată la Slaviansk, unde vineri se auzeazu tiruri de artilerie.

Insurgenţii au atacat joi punctul de control ucrainean ‘Marinovka’ (regiunea Doneţk), situat numai la trei kilometri de graniţa cu Federaţia Rusă. În urma confruntărilor violente, cinci soldaţi ucraineni au fost răniţi. Atacul a fost respins, după ce în ajutor forţelor guvernamentale a venit un avion militar Su-25, care a bombardat poziţiile insurgenţilor.

De când a fost declanşată operaţiunea antiteroristă în sud-estul Ucrainei, aproximativ 140 de militari au fost internaţi în spitalul militar central din Kiev, dintre care 35 în stare gravă, a indicat joi directorul Departamentului de medicină militară din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Vitali Andronatii. La ora actuală, potrivit acestuia, aici sunt spitalizaţi 60 de soldaţi, răniţi în confruntările din sud-estul Ucrainei.