Război civil în Sudan, peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat marţi ferm violenţele din Sudan şi a făcut apel la regimul militar şi la opoziţia contestatară să colaboreze pentru soluţionarea crizei, informează AFP.

12 iun. 2019, 03:04
Război civil în Sudan, peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa

Consiliul de Securitate condamnă ferm violenţele din Sudan. Într-un comunicat, membrii Consiliului de Securitate au cerut încetarea imediată a violenţelor împotriva civililor şi au subliniat importanţa respectării drepturilor omului. „Membrii Consiliului de Securitate au condamnat ferm violenţele recente din Republica Sudan”, se precizează în comunicat.

„Membrii Consiliului au chemat toate părţile să continue să lucreze împreună pentru o soluţie consensuală la criza actuală”.

În urmă cu o săptămână, China şi Rusia s-au opus publicării unui text similar.

Surse diplomatice au precizat că textul comunicatului a fost redactat de Germania şi Marea Britanie şi aprobarea sa a întâmpinat o anumită rezistentă din partea Chinei şi Rusiei, care nu doreau să emită o condamnare. Textul final al comunicatului menţine această formulare fermă.

Opoziţia sudaneză a acceptat marţi reluarea discuţiilor cu regimul militar, potrivit informaţiilor furnizate de ministrul etiopian de externe, care a jucat rolul de mediator.

Potrivit unui comitet de medici apropiat de opoziţie, 118 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost rănite până în prezent, majoritatea în acţiunea violentă de dispersare a protestatarilor din 3 iunie. Conform autorităţilor, bilanţul morţilor este de 61, dintre care 49 ca urmare a împuşcării cu „gloanţe reale”.