Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează: „Riscul unui conflict în Ucraina este real. NATO trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”

Oficialii NATO sunt îngrijoraţi de "riscul real" de conflict în Ucraina prin continua consolidare militară a Rusiei la frontierele statului ucrainean. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Alianţa trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei deoarece tensiunile sunt ridicate.

07 ian. 2022, 20:22
Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează: „Riscul unui conflict în Ucraina este real. NATO trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”

Jens Stoltenberg susţine că ar putea izbucni un război iminent la graniţa României.

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat şeful NATO la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale Alianţei, conform Agerpres.

Statele Unite şi Rusia urmează să înceapă, luni, la Geneva, discuţii pentru a evita riscul unei intervenţii ruse în Ucraina. De asemenea, Moscova a acceptat să participe joi la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima astfel de întrevedere după vara lui 2019.

„Este un semnal pozitiv, deoarece tensiunile sunt ridicate”, a afirmat secretarul general al NATO.

Citeşte şi: Ucraina cheamă femeile la război, împotriva Rusiei. Ordinul prin care s-a decretat mobilizarea generală

De asemenea, Jens Stoltenberg a atras atenţia că NATO nu poate accepta crearea unor aliaţi „de mâna a doua” care nu pot fi apăraţi, transmite agenţia Reuters.

„Suntem pregătiţi să discutăm cu Rusia despre controlul armelor – convenţionale şi nucleare -, însă acest lucru trebuie să fie reciproc.

Este un lucru diferit de impunerea unor restricţii unilaterale. Nu putem ajunge într-o situaţie în care să avem membri ai NATO de mâna a doua şi pe care NATO ca alianţă nu are voie să îi protejeze”, a mai spus Stoltenberg.

Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează: „Dacă Rusia decide să folosească mijloace militare împotriva unui vecin, ea va fi lovită de sancţiuni economice şi politice severe”

„NATO se va angaja într-un dialog de bună credinţă cu Rusia, care se va concentra pe aspectele de fond, dar trebuie să fim de asemenea pregătiţi pentru posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”, a avertizat secretarul general al NATO.

„Nicio discuţie despre securitatea Europei nu se va desfăşura fără ca europenii să fie la masa negocierilor”, a insistat el.

„Dacă Rusia decide să folosească mijloace militare împotriva unui vecin, ea va fi lovită de sancţiuni economice şi politice severe”, a adăugat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat că Alianţa nu va interveni militar deoarece Ucraina nu face parte din organizaţie. În schimb, Stoltenberg a afirmat că NATO se pregăteşte totuşi să îşi consolideze prezenţa militară pe flancul de Est.

„Avem capacităţi semnificative”, a subliniat el, reamintind că NATO are o forţă de reacţie rapidă de 40.000 de militari.

Rusia a transmis în decembrie că vrea garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Război iminent la graniţa României. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cere consolidarea flancului estic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor diplomaţiilor din statele NATO, context în care a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea Alianţei, precum şi apelul la dezescaladare, informează MAE.

Miniştrii aliaţi de Externe au discutat „aprofundat” despre situaţia de securitate din Vecinătatea Estică şi de la Marea Neagră generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei şi despre semnificaţia acestor evoluţii pentru securitatea euroatlantică.

Bogdan Aurescu a reluat poziţia României privind necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, el a exprimat şi cu acest prilej susţinerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce priveşte Rusia, constând atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei.

Bogdan Aurescu s-a referit şi la mizele şi implicaţiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanţa unităţii aliate şi a consolidării pe mai departe a relaţiei transatlantice şi subliniind faptul că Alianţa are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

El a evocat, totodată, importanţa continuării coordonării Alianţei cu Uniunea Europeană, ca „pilon-cheie” al comunităţii occidentale, alături de NATO, precum şi cu partenerii săi din vecinătate, inclusiv prin susţinerea rezilienţei acestora şi a politicii uşilor deschise.

În egală măsură, ministrul român a reiterat sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Citeşte şi: Locuitorii din Almatî, ameninţaţi de foamete. Magazinele alimentare sunt deschise numai la periferia oraşului şi se poate plăti doar cash