Ucraina cheamă femeile la război, împotriva Rusiei. Ordinul prin care s-a decretat mobilizarea generală

Un ordin care a intrat luna aceasta în vigoare în Ucraina prevede că femeile cu vârste între 18 și 60 de ani, care sunt „apte” pentru serviciul militar, vor fi obligate să se înscrie pe parcursul anului 2022 în Forțele Armate Ucrainene.

29 dec. 2021, 13:03
Ucraina cheamă femeile la război, împotriva Rusiei. Ordinul prin care s-a decretat mobilizarea generală

„Nu e vorba de o recrutare după atingerea unei anumite vârste, așa cum este la bărbați. Este vorba de o recrutare pe timp de război. Și luând în considerare că sunt mai mult de 122.000 militari ruși la granița noastră, decizia pare logică și potrivită”, a declarat pe marginea acestui subiect parlamentarul Oleksandra Ustinova, pentru publicaţia Coffee or Die Magazine.

Femeile au început să joace un rol important în cadrul Forțelor Armate în special odată cu începerea Războiului din Donbas cu separatiștii pro-ruși susținuți de către Kremlin în 2014.

Citeşte şi Ucraina acuză Germania că o împiedică să se apere împotriva ameninţării Rusiei. Preşedintele Zelenski se plânge că Berlinul împiedică livrarea de arme defensive către Kiev

Acest ordin trimite un semnal puternic Moscovei că ucrainenii sunt pregătiți să reziste. Deși ne străduim pentru introducerea contractului în armată, decizia de a antrena cât mai mulți oameni posibil să poarte arme și să fie pregătiți să servească pare una bună”, a mai spus deputata Ustinova.

Femeile eligibile care refuză să se înregistreze în forțele armate riscă avertismente și amenzi cuprinse între 27 și 55 de Euro.

Citeşte şi Ministrul Apărării din Ucraina, avertisment fără precedent pentru Rusia: „Va fi o baie de sânge, un masacru. Soldaţii voştri se vor întoarce acasă în sicrie”

În ciuda amenințării care se profilează, Ucraina nu și-a mobilizat încă rezervele operaționale, care includ aproximativ 430.000 de veterani de luptă ai războiului din Donbas.

Femeile din anumite profesii erau deja eligibile pentru recrutarea militară, conform legislației anterioare. Cu toate acestea, recenta revizuire a legii care reglementează rezervele militare ale Ucrainei a extins dramatic numărul de profesii care se califică pentru înregistrarea obligatorie în forțele armate. Acum femeile care sunt bibliotecari, jurnaliști, muzicieni, medici veterinari și psihologi – printre multe alte profesii variate – trebuie să se înregistreze pentru un posibil serviciu militar.

„Cred că serviciul militar pentru femei este o inițiativă perfect logică, având în vedere agresiunea constantă a Rusiei”, a declarat Natalka Barsuk, în vârstă de 46 de ani, o economistă care locuiește la Kiev și este acum eligibilă pentru proiect.

„Este foarte bine că femeile au început să fie luate în considerare”, spune şi Liudmyla Bileka, un medic de luptă voluntar, în vârstă de 31 de ani, care, pe lângă faptul că servește în zona de război, a ajutat la pregătirea soldaților ucraineni în acordarea primului ajutor în luptă .