Război în Hymalaya. India a deplasat masiv trupe în zonă, pentru a răspunde provocărilor Chinei

Publicat: Vineri, 26 Iunie 2020 15:56 // Actualizat: Vineri, 26 Iunie 2020 15:56 // Sursa: romaniatv.net

India a recunoscut că a desfăşurat un număr egal de militari cu cel desfăşurat de China la frontiera contestată între cele două puteri nucleare în Himalaya, în urma unor bătăi sângeroase între armatele celor două ţări la jumătatea lui iunie.

Foto: AP

"Cele două părţi rămân desfăşurate în număr mare în regiune, în timp ce contactele militare şi diplomatice în vederea încercării soluţionării crizei «continuă»", a anunţat joi seara un purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Anurag Srivastava. El a acuzat totodată China de faptul că a fost sursa tensiunilor care au antrenat desfăşurarea de trupe în regiune.

Cele două ţări s-au acuzat reciproc de bătăile de la 15 iunie în regiunea Ladakh, în nordul Indiei, soldate cu cel puţin 20 de morţi în rândul militarilor indieni şi cu pierderi neprecizate de partea chineză.

Citeşte şi Soldaţii indieni, ucişi cu barbarie de chinezi la graniţă. Armele primitive folosite la măcel FOTO

"Acţiunile chineze" cu privire la trasarea contestată a frontierei dintre cele două ţări au condus la aceste confruntări, a acuzat purtătorul de cuvânt.

Militari indieni şi chinezi s-au bătut cu pumnii, pietre şi bastoane, la 15 iunie, într-o vale disputată, într-un deşert situat la mare altitudine, în Ladakh, primul acroşaj sângeros între trupele lor din 1975. "În centrul problemei este faptul că, de la începutul lui mai, partea chineză a adunat un contingent mare de militari şi armament de-a lungul" acestei frontiere contestate, potrivit purtătorului de cuvânt. El a acuzat China de faptul că a obstrucţionat patrule indiene, încălcând astfel acorduri încheiate în vederea evitării unor ciocniri între cele două armate, care au purtat un război la frontieră în 1962 şi între care au existat cu regularitate acroşaje ulterior.

El a acuzat forţele chineze că au ridicat "structuri" de partea indiană a liniei de demarcaţie, în Valea Galwan, în Ladakh, unde au avut loc bătăile de la jumătatea lui iunie. India a fost nevoită "să reia desfăşurarea" de forţe ca răspuns faţă de cele ale armatei chineze, a declarat el. Oficiali militari şi diplomaţi din cele două ţări au purtat discuţii într-o încercare de a dezamorsa tensiunile. China a acuzat forţele indiene de faptul că se află la originea bătăilor de la 15 iunie şi de faptul că au atacat militari chinezi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ladakh militari morti razboi china india
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8397
RON
07 Jul
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H