RĂZBOI ÎN IRAK: Forţele sprijinite de SUA au deschis două breşe în zidul care înconjoară oraşul Raqqa

Forțele sprijinite de SUA care încearcă să recucerească Raqqa din mâinile jihadiștilor organizației Statul Islamic au deschis breșe în zidul care înconjoară orașul vechi, a anunțat marți armata americană, potrivit agențiilor France Presse și DPA.

04 iul. 2017, 07:37
RĂZBOI ÎN IRAK: Forţele sprijinite de SUA au deschis două breşe în zidul care înconjoară oraşul Raqqa

‘Forțe ale coaliției au sprijinit înaintarea FDS (Forțele Democratice Siriene, o alianță de luptători kurzi și arabi, susținută de SUA — n.r.) în partea cel mai puternic fortificată a Raqqa, deschizând două breșe în zidul Rafiqah care înconjoară orașul vechi’, a informat Comandamentul forțelor americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Forțele Democratice Siriene au pătruns pe 6 iunie în Raqqa, bastion al Statului Islamic în nordul Siriei, iar ulterior au preluat controlul asupra mai multor cartiere din estul și vestul orașului, lovindu-se însă de o puternică rezistență jihadistă pe măsură ce înaintează spre centru.

Duminică, aceste forțe au pătruns pentru prima dată prin sud, traversând Eufratul pentru a intra într-o nouă zonă a orașului.

În luptele purtate în apropierea zidului istoric ce datează din secolul al VIII-lea și care înconjoară orașul vechi, FDS au întâlnit o puternică rezistență din partea combatanților SI, care au utilizat acest zid ca poziție de apărare și au plasat în proximitate mine și alte dispozitive explozive, a indicat CENTCOM.

‘Lovituri îndreptate împotriva a două mici porțiuni din zid de câte 25 de metri au permis forțelor coaliției și forțelor asociate lor să pătrundă în orașul vechi în locurile în care se intenționa’, și, în același timp, să fie ‘protejate viețile membrilor FDS și ale civililor’, precum și ‘integritatea celei mai mari părți a zidului’, lung de 2.500 de metri, precizează comunicatul CENTCOM.

Potrivit coaliției, în jur de 2.500 de jihadiști luptă la Raqqa, oraș cucerit de jihadiști în 2014 și care a cunoscut o tristă celebritate ca scena unora din cele mai cumplite atrocități ale Statului Islamic, printre care decapitări publice. Raqqa este considerat și un centru unde se planifică atentate în străinătate.