Război în Israel: „Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”

Statele Unite s-au opus organizării, vineri, a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la noul focar de violenţe între israelieni şi palestinieni, deşi conflictul escaladează cu fioecare oră.

14 mai 2021, 01:10
Război în Israel: „Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”

Război în Israel: Trupe israeliene au intrat în Fâşia Gaza în cadrul operaţiunii militare în curs împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat vineri armata, transmite AFP.  Comandouri israeliene au pătruns din mai multe direcții sprijiniți de aviație și baraj de artilerie.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”, a declarat armata într-un mesaj scurt.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţi israelieni au pătruns în enclava palestiniană.

O nouă ploaie de rachete a fost trasă din Fâșia Gaza către Israel. Orașele Ashdod, Ashkelon, Ramle, dar și aeroportul Ben Gurion au fost vizate de bombardamente.
Sudul și centrul Israelului sun vizate de o nouă ploaie de rachete. Hamas a susținut că a lansat 90 de rachete în sud, la Ashdod și Ashkelon. De asemenea, o rachetă ar filovit direct o clădire din Ramle. Noua ploaie de rachete a venit în timp ce au apărut informații potrivit cărora armata israeliană se pregătește pentru o posibilă ofensivă terestră în Gaza. Joi seară, ministrul apărării, Benny Gantz, a autorizat FDI să cheme alți 9.000 de rezerviști, în funcție de nevoile operaționale, pe lângă 7000 chemați anterior, potrivit JPost.

Război în Israel: Într-un nou val de bombardamente realizate joi, Israelul a distrus o clădire rezidențială cu șase etaje din orașul Gaza, în timp ce un bărbat a fost ucis de o rachetă israeliană în orașul sudic Khan Younis. Cel puțin 72 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza în ultimele zile, când au început ostilitățile între cele două părți, punând și mai multă presiune pe spitalele care erau deja intens solicitate de pandemia de COVID-19. Șapte persoane au fost ucise în Israel, au anunțat forțele de apărare israeliene.

Un val de violențe între israelieni și minoritatea arabă s-a declanșat în mai multe orașe din Israel, fiind atacate sinagogi și având loc lupte pe străzi între arabi și evrei.

Război în Orientul Mijlociu. Israelul, ataca cu rachete şi din Liban

Israelul a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și se află în „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”, a anunțat un purtător de cuvânt al IDF (Forțele de apărare israeliene). Această mișcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile pastiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.

„Șeful armatei inspectează aceste pregătiri și oferă asistență”, a declarat locotentent-colonelul Jonathan Conricus.

De teamă că violențele s-ar putea transforma într-un nou conflict major, Washington-ul plănuiește să trimită un emisar pentru discuții cu israelienii și palestinienii. Totodată, un ministrul britanic a îndemnat ambele părți „să facă un pas înapoi”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să „continue să lovească capacitățile militare ale Hamas” și alte grupări din Gaza. Hamas este considerată o organizație teroristă de SUA și Israel.

România INTERVINE în scandalul dintre Israel şi Hamas: Task Force de urgență convocat la MAE