Război în Orientul Mijlociu. Israelul, atacat cu rachete şi din Liban

Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 103 morţi şi peste 550 de răniţi. Trei rachete au fost lansate din sudul Libanului spre Israel.

14 mai 2021, 00:50
Război în Orientul Mijlociu. Israelul, atacat cu rachete şi din Liban

Război în Orientul Mijlociu. Militanţi islamişti au lansat, joi seară, trei rachete din sudul Libanului spre nordul Israelului, afirmă surse militare citate de cotidianul Times of Israel.

Nu este clar cine a lansat rachetele din sudul Libanului, unde este activă organizaţia islamistă şiită Hezbollah. Rachetele au căzut pe teritoriul israelian, în apropierea frontierei. Nu au fost raportate victime.

Surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze au declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera că rachetele au fost lansate din zona taberei de refugiaţi palestinieni Rashidieh.

Sediul televiziunii din Palestina a fost bombardat de aviaţia din Israel VIDEO
„Cu puţin timp în urmă, trei rachete au fost trase din Liban şi au căzut în Marea Mediterană în largul coastelor de nord ale Israelului”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Aceste tiruri au avut loc în timp ce Israelul a desfăşurat tancuri de-a lungul barierei de separare cu Fâşia Gaza, ţinta unor intense atacuri israeliene în ziua a patra a unui nou conflict sângeros cu grupurile armate din enclava palestiniană care au tras rachete spre teritoriul israelian.

Război în Orientul Mijlociu. În 2014, în timpul unei precedente ofensive israeliene împotriva Fâşiei Gaza, au fost, de asemenea lansate rachete din sudul Libanului spre nordul Israelului, reaminteşte agenţia France Presse.

Incidentul intervine în contextul conflictului militar dintre Israel şi grupuri militante palestiniene din Fâşia Gaza. Grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat joi aproximativ 250 de rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod, Beersheba şi Eilat. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.650 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

Momente emoţionante în mijlocul conflictului armat din Israel. Mai multe persoane adunate într-un adăpost cântă în timpul bombardamentelor VIDEO
Război în Orientul Mijlociu. Israelul cere ONU să condamne atacurile dinspre Gaza

Israelul a cerut joi Consiliului de Securitate şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare” venite dinspre Gaza, într-o scrisoare publicată la o zi după ce palestinienii au solicitat la rândul lor printr-o scrisoare încetarea atacurilor israeliene, relatează AFP.

„Fac apel la comunitatea internaţională să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare ale grupărilor teroriste din Fâşia Gaza asupra civililor şi centrelor cu populaţie israeliene şi să susţină dreptul fundamental al Israelului la apărare legitimă”, a precizat în scrisoarea sa ambasadorul Israelului în SUA şi la ONU, Gilad Erdan.

„Statul Israel nu este interesant de o escaladare. Totuşi, Israelul are dreptul şi datoria să îşi apere poporul şi suveranitatea şi va continua să facă asta cu forţă”, a adăugat el, dând asigurări în legătură cu situri religioase de la Ierusalim că „statu-quo-ul nu s-a schimbat şi nu se va schimba”.

Miercuri, ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour a precizat într-o scrisoare către Organizaţie că întreaga „comunitatea internaţională, în special Consiliul de Securitate, trebuie să acţioneze fără întârziere pentru a cere ca Israelul să îşi înceteze atacurile împotriva populaţiei civile palestiniene”.

El a cerut de asemenea ca Israelul să îşi oprească „planurile de deplasare forţată şi de epurare etnică a palestinienilor din oraşul” Ierusalim, unul din vectorii aflaţi la originea noului conflict.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, a treia de luni, este prevăzută pentru vineri, potrivit unor diplomaţi.

Ea va fi publică, spre deosebire de primele două, care s-au desfăşurat cu uşile închise, şi ar urma să se ţină cu participarea reprezentanţilor israelian şi palestinian.

Noua sesiune, care se va desfăşura sub formă de videoconferinţă, a fost cerută de Tunisia, Norvegia şi China, ţări cărora li s-au alăturat, potrivit unor diplomaţi, şapte state membre ale Consiliului: Irlanda, Estonia, Franţa, Marea Britanie, Saint Vincent şi Grenadine, Niger şi Vietnam.