Război în Orient. Israel a bombardat Siria, patru morţi. Iranul ameninţă cu rachete de croazieră

Israel ameninţă că va ataca Iranul, dar a lovit aliaţii acestuia din Siria. SUA se alătură ameninţărilor, dar Gardienii Revoluţiei promit că vor apăra instalaţiile nucleare,

14 oct. 2021, 07:21
Război în Orient. Israel a bombardat Siria, patru morţi. Iranul ameninţă cu rachete de croazieră

Război în Orient. Un soldat sirian şi trei combatanţi pro-iranieni au fost ucişi miercuri de o lovitură aeriană a Israelului asupra provinciei Homs din centrul Siriei, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie cu sediul în Marea Britanie, notează AFP.

„În jurul orelor 23.34 (20.34 GMT), inamicul israelian a efectuat o agresiune aeriană (…) asupra regiunii Palmira, vizând un turn de comunicaţii şi mai multe ţinte din vecinătatea sa”, raportase anterior agenţia oficială Sana, citând o sursă militară.

Masacru în Norvegia. Mai multe persoane au fost ucise în urma unui atac cu arcul
Lovitura israeliană a ţintit mai multe poziţii iraniene în jurul bazei aeriene T4, printre care un turn de comunicaţii, a raportat OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Potrivit OSDO, atacul a ucis un soldat sirian şi trei luptători pro-iranieni, a căror naţionalitate nu a putut fi stabilită deocamdată. Alte şapte persoane, printre care trei soldaţi sirieni, au fost rănite.

La rândul ei, Sana a raportat că un soldat a fost ucis şi alţi trei răniţi.

Israelul și SUA sunt gata de război cu Iranul: Suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia
Săptămâna trecută, potrivit organizaţiei, o lovitură de rachete israeliene împotriva aceleiaşi baze aeriene şi împrejurimilor sale a ucis doi luptători străini pro-iranieni. Sana a raportat şase soldaţi răniţi.

De la începutul războiului din Siria în 2011, armata israeliană a efectuat raiduri regulate în această ţară, vizând în principal forţele iraniene, cele ale Hezbollahului libanez şi trupele guvernamentale siriene.

Israelul confirmă foarte rar atacurile în Siria vecină, dar afirmă regulat că statul evreu nu va permite acestei ţări să devină un cap de pod al forţelor Republicii Islamice Iran, inamicul său jurat.

Război în Orient. După ce Israelul și SUA au anunțat că sunt gata de atac, Iranul ripostează: ‘Apărarea antiaeriană e capabilă să protejeze instalaţiile sensibile ale ţării’
Apărarea antiaeriană a Iranului este capabilă să protejeze instalaţiile sensibile ale ţării, a afirmat miercuri un înalt responsabil militar cu ocazia manevrelor în cursul cărora acest sistem a fost utilizat pentru a contracara un atac cu rachete simulat, relatează AFP.

Iranul s-a angajat în activităţi nucleare sensibile, dar a dezminţit întotdeauna că ar căuta să se doteze cu arma atomică. Acest dosar nuclear continuă totuşi să învenineze relaţiile Iranului cu comunitatea internaţională, în special cu SUA şi Israel, inamicii săi declaraţi. Cele două ţări au ameninţat de mai multe ori cu lansarea unei acţiuni împotriva Iranului în cazul eşuării demersurilor diplomatice privind acest dosar.

În septembrie, premierul israelian Naftali Bennett a avertizat din nou că „nu va permite” Iranului să se doteze cu arma atomică. Iar în august, preşedintele american Joe Biden a indicat că ţara sa privilegiază diplomaţia pentru a reglementa această problemă. „Dar dacă diplomaţia eşuează, suntem pregătiţi să virăm spre alte opţiuni”, a avertizat el atunci.

„Apărarea aeriană a Iranului este perfect pregătită pentru a proteja instalaţiile sensibile şi vitale datorită unui sistem de apărare multistratificat”, a asigurat generalul Amir-Qader Rahimzadeh, comandantul bazei aeriene de la Hazrat Khatam al-Anbiya, în Semnan, situat în deşertul din centrul ţării, citat de agenţia de presă Fars.

În timpul manevrelor la Semnan, începute marţi şi în cadrul cărora a fost simulat un atac cu rachete de croazieră împotriva instalaţiilor sensibile, sistemul de apărare antiaerian „Majid” al armatei iraniene şi „Dezful” al Gardienilor Revoluţiei – armata de elită a regimului – au acţionat în comun pentru distrugerea proiectilelor.

„O apărare solidă şi multistratificată împotriva atacurilor cu rachete de croazieră era unul dintre obiectivele exerciţiului de apărare care a fost realizat cu succes”, a adăugat generalul.

Operaţiunile de apărare antiaeriană comune au combinat desfăşurarea de rachete iraniene, radare, sisteme de colectare a informaţiilor, mijloace de război electronic şi de supraveghere vizuală, potrivit agenţiei de presă oficiale Irna.