Se dau lupte grele! Un membru din echipa serialului „Fauda” a fost ucis în Gaza

Lupte violente continuă în oraşul Gaza şi în împrejurimi între trupele Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi militanţi înarmaţi, în timp ce armata se apropie de spitalul Al-Shifa, unde Israelul spune că se află sediul principal al Hamas

12 nov. 2023, 13:18
Se dau lupte grele! Un membru din echipa serialului „Fauda” a fost ucis în Gaza

Un membru din echipa de filmare a dramei Netflix „Fauda”, Natan Meir, a fost ucis în acţiune în Gaza, potrivit unui anunţ făcut pe contul de Facebook al serialului.

Matan Meir era rezervist în Batalionul 697 al Brigăzii 551 din Israel.

Lior Raz, starul din serialul „Fauda”, prins sub bombele Hamas. Actorul încerca să salveze civili în oraşul Sderot

„Suntem abolut devastaţi să împărtăşim faptul că unul dintre membrii familiei noastre Fauda, Matan Meir, a fost ucis în acţiune în Gaza”, a anunţat contul de Facebook al serialului, fără a da alte detalii.

„Matan a fost parte integrantă a echipei pentru toate cele 4 sezoane ale serialului Fauda”, precizează anunţul. „Întreaga distribuţie şi echipa de filmare au inima complet frântă de această pierdere tragică. Dorim să transmitem condoleanţele noastre familiei şi prietenilor lui Matan. Fie ca sufletul său să se odihnească în pace”, se spune în încheierea mesajului, potrivit News.ro.

Războiul din Gaza se extinde. Trupele Israelului au intrat în Liban pentru a ataca Hezbollah

Serialul Fauda spune povestea lui Doron, un comandant al unităţii Mistaarvim a Forţelor de Apărare israeliene, şi a echipei sale.

Serialul a fost criticat de unii pentru că ar prezenta o versiune părtinitoare a conflictului israeliano-palestinian şi ar înfăţişa o imagine inexactă a vieţii din Gaza.

Lupte aprige în Gaza, în timp ce trupele israeliene se apropie de spitalul Al-Shifa, unde ar fi cartierul general al Hamas. Israelul spune că va continua pauzele umanitare. IDF: Bărbaţii înarmaţi ai Hamas au deschis focul în timpul evacuării civililor

Lupte violente continuă în oraşul Gaza şi în împrejurimi între trupele Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi militanţi înarmaţi, în timp ce armata se apropie de spitalul Al-Shifa, unde Israelul spune că se află sediul principal al Hamas, relatează The Times of Israel.

Imagini filmate în direct din zonă par să arate lupte grele în apropierea spitalului, cu sunete constante de focuri de armă şi explozii.

Martorii spun că atacurile aeriene au continuat în zonă şi în cursul nopţii. Oficialii din domeniul sănătăţii spun că mii de medici, pacienţi şi persoane strămutate sunt blocate în zona din jurul spitalului Shifa, fără electricitate şi cu provizii din ce în ce mai puţine.

IDF a declarat că va ajuta la evacuarea bebeluşilor din spital în următoarele ore, dar nu a dat detalii.

 

Israelul a prezentat în ultimele săptămâni dovezi că principalul centru de comandă al Hamas se află sub spitalul Al-Shifa şi a acuzat gruparea teroristă că foloseşte spitalul şi ocupanţii săi – cu 1.500 de paturi şi aproximativ 4.000 de angajaţi – ca scuturi umane pentru buncărele şi tunelurile elaborate construite sub el.

În plus, Israelul susţine că Hamas are stocuri de combustibil şi provizii pe care le ţine departe de o populaţie civilă tot mai disperată.

Armata israeliană a mai anunţat că un număr „semnificativ” de soldaţi continuă să lupte în tabăra al-Shati din oraşul Gaza. Aceasta susţine că, într-un incident, trupele Brigăzii Givati au identificat civili într-o clădire şi le-au permis să plece. Însă, în timpul evacuării, Hamas a deschis focul asupra soldaţilor. Trupele au ripostat, iar tancurile au bombardat atacatorii, care au fost eliminaţi, precizează IDF.

Într-un alt incident, IDF susţine că soldaţii au identificat un grup de agenţi Hamas ascunşi într-o clădire din al-Shati şi au dirijat un avion pentru a-i lovi.

Între timp, un avion de vânătoare a lovit un depozit de arme al Hamas într-o clădire din tabără, după ce o rachetă a fost trasă de acolo, afirmă IDF.

Războiul din Gaza se extinde. Trupele Israelului au intrat în Liban pentru a ataca Hezbollah

Într-un alt incident petrecut noaptea trecută, trupele Brigăzii Nahal care operează în apropiere de al-Shati au identificat patru agenţi Hamas şi au direcţionat o dronă pentru a-i lovi. Drona i-a lovit pe trei dintre ei, înainte de a-l urmări pe ce\l de-al patrulea şi de a-l ucide şi pe acesta, precizează IDF.

Forţele de Apărare ale Israelului dau asigurări, pe de altă parte, că pauzele umanitare din nordul Fâşiei Gaza vor continua şi duminică pentru a permite palestinienilor să se evacueze spre sud.

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF, locotenent-colonelul Avichay Adraee, spune pe X că drumul Salah a-Din va fi deschis pentru circulaţia spre sud pentru un total de şapte ore, între 9.00 şi 16.00. În plus, el spune că IDF va face „pauze tactice în activităţile militare” din oraşul Jabalia şi în cartierul Izbat Malien din apropiere duminică, între orele locale 10.00 şi 14.00 (şi ale României), pentru ca palestinienii să poată ajunge la coridoarele umanitare pentru a se evacua spre sud.

De asemenea, va exista o rută sigură de la spitalul Al-Shifa, prin strada Al-Wehda, pentru a ajunge la drumul Salah a-Din, asigură armata israeliană.

Şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a survolat Fâşia Gaza pentru a vedea operaţiunea militară la sol şi pentru a vorbi cu forţele prin radio. O înregistrare video publicată de armată îl arată pe Halevi identificând Brigada Golani din Gaza.
„Spuneţi-le tuturor oamenilor voştri că faceţi o treabă importantă, că toată lumea vă susţine şi că întreaga armată lucrează pentru ca voi să avansaţi, până la victorie”, le transmite Halevi. Lui Halevi i s-au alăturat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Israeliene, generalul de brigadă Omer Tishler, şi comandantul Escadrilei 100, locotenent-colonelul Shay.