Război în Orientul Mijlociu. Armistiţiul între Israel şi Hamas, prelungit cu încă o zi, chiar în ultimul moment

Pacea în Orientul Mijlociu va mai dura încă o zi, după ce armistițiul între Israel și gruparea paramilitară palestiniană Hamas a fost prelungit pentru încă 24 de ore, chiar în ultimul moment, pentru a șaptea zi.

30 nov. 2023, 10:43
Război în Orientul Mijlociu. Armistiţiul între Israel şi Hamas, prelungit cu încă o zi, chiar în ultimul moment
Armistiţiul între Israel şi Hamas, prelungit cu încă o zi, chiar în ultimul moment

Armistiţiul între Israel şi Hamas, prelungit cu încă o zi, chiar în ultimul moment. Înțelegerea dintre cele două tabere a fost încheiată chiar cu câteva minute înainte ca încetarea focului să expire, la ora locală 7 (aceeași oră în România).

Citește și Război în Orientul Mijlociu! Armistițiul între Israel și Hamas, prelungit cu încă două zile

Armistiţiul între Israel şi Hamas, prelungit cu încă o zi, chiar în ultimul moment

Astfel, în urma acestui acord, ostilitățile în Orientul Mijlociu au fost suspendate pentru încă o zi între forțele israeliene și gruparea Hamas, în timp ce negocierile pentru eliberarea altor ostatici continuă.

Chiar înaintea termenului limită, secretarul de stat american Antony Blinken și alți negociatori discutau în Qatar detaliile unei potențiale prelungiri.

Armistițiul a fost prelungit la timp, asta după ce marți ambele părți implicate în conflictul militar au declarat că sunt gata pentru reluarea luptelor.

Cu toate acestea, miercuri seară a avut loc cel de-al șaselea schimb de ostatici, iar 10 israelieni, doi cetățeni ruși și patru thailandezi au fost eliberați de gruparea islamistă.

În Cisiordania au continuat, în paralel, ciocnirile dintre forțele de securitate și populația palestiniană. Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare și pietre spre soldați chiar în timp ce un grup de prizonieri era eliberat. De partea cealaltă, israelienii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestele.

Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, printre cei eliberaţi de Hamas

Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se află printre cei eliberaţi din Fâşia Gaza, a anunțat duminică MAE.

”În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind activitatea Celulei de criză interinstituţională, MAE informează că duminică, 26 noiembrie 2023, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, au fost eliberate”, anunţă instituţia.

Astfel, în prezent, patru persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ministerul Afacerilor Externe salută eforturile diplomatice ale SUA, Statului Qatar şi Republicii Arabe Egipt pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa menţin contactul cu autorităţile israeliene.

Citește și Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, printre cei eliberaţi de Hamas