Război în Orientul Mijlociu. Atac cu obuze şi rachete în Israel şi Fîşia Gaza

Cel puţin două persoane au fost ucise marţi, în Israel, în urma unui atac cu obuze lansat de militanţi islamişti din Fâşia Gaza, bilanţul atacurilor din ultimele nouă zile ajungând astfel la 12 morţi.

18 mai 2021, 16:42
Război în Orientul Mijlociu. Atac cu obuze şi rachete în Israel şi Fîşia Gaza

Război în orientul Mijlociu. Aproximativ 50 de obuze de mortieră au fost lansase marţi din Fâşia Gaza spre o localitate situată în zona Eshkol, în sudul Israelului. Două persoane au fost ucise în atac, iar alte şapte au fost rănite, două fiind în stare critică.

Conform unor surse medicale citate de cotidianul Times of Israel, victimele sunt cetăţeni thailandezi care lucrau în Israel.

Într-un alt incident, un militar israelian a fost rănit într-un atac produs în zona punctului de trecere a frontierei Erez. Militarul participa la transferul de materiale umanitare spre Fâşia Gaza. Israelul a deschis marţi punctele de trecere a frontierei Erez şi Kerem Shalom, pentru a permite transferul de carburant, medicamente şi alimente în Fâşia Gaza.

Între timp, grupurile islamiste palestiniene au continuat să lanseze atacuri cu rachete spre oraşele israeliene Ashdod, Ashkelon şi Beersheba, iar armata israeliană a atacat în continuare poziţii islamiste din Fâşia Gaza.

Război în orientul Mijlociu. În Israel, bilanţul atacurilor cu rachetă este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi. Alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite în violenţele interetnice din Israel sau în urma confruntărilor cu palestinieni în Cisiordania.

În Fâşia Gaza, bilanţul raidurilor aeriene israeliene este de cel puţin 212 morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi.

Mai multe rachete au fost trase luni seară din sudul Libanului în direcţia Israelului care a răspuns cu tiruri de artilerie, au făcut cunoscut surse militare din cele două ţări vecine, notează AFP.

„Au fost şase tentative de tiruri de rachete dinspre Liban şi (acestea) nu au aterizat pe teritoriul nostru”, a indicat armata israeliană, adăugând că a tras „spre punctul de lansare” a proiectilelor ca represalii.

La Beirut, o sursă militară libaneză a declarat pentru AFP că „trei rachete de tip Grad au fost trase din sectorul +fermelor Chebaa+”, o zonă disputată la frontiera dintre cele două ţări din punct de vedere aflate tehnic în război.

Sirenele de război au sunat din nou. Peste 3.000 de rachete au inundat cerul: Trebuiau să cadă în zone locuite

Potrivit aceleiaşi surse libaneze, Israelul a răspuns cu tiruri de obuze. Este a doua oară când au fost trase rachete din Liban spre Israel de declanşarea ostilităţilor dintre armata israeliană şi mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

Război în Orientul Mijlociu. Hezbollahul libanez, duşman de moarte al Israelului, nu a comentat aceste tiruri, nici cele lansate la 13 mai tot din sudul Libanului. Rachetele au căzut în mare.

Imagini cutremurătoare în Gaza. Copiii se joacă pe străzi, iar bombele cad peste oraş
Armata israeliană a mai afirmat în ultimele zile că a văzut mai multe persoane care încercau să distrugă, de partea libaneză, gardul de securitate de la frontiera sa.

„Tsahal (armata israeliană) consideră orice încercare de a ataca suveranitatea teritorială a Israelului cu cea mai mare severitate şi va continua să opereze sub acoperire sau deschis în acest sector”, a ameninţat armata într-un comunicat.


loading...
Partenerii noștri