Război în Ucraina, alertă lângă graniţele României: Rusia are trei nave pregătite de luptă în Marea Neagră

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său video de marţi pentru a reitera avertismentele că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră pentru a-şi îmbunătăţi situaţia.

04 ian. 2023, 14:22
Război în Ucraina, alertă lângă graniţele României: Rusia are trei nave pregătite de luptă în Marea Neagră

Război în Ucraina. Într-un mesaj postat pe Facebook, marina ucraineană a afirmat că Rusia are trei nave pregătite de luptă în acţiune în Marea Neagră şi că aceasta continuă să „încalce Convenţia internaţională pentru protecţia vieţii umane pe mare din 1974 (Solas), dezactivând sistemele de identificare automată de pe navele civile din Marea Azov”.

Război în Ucraina. Creşte bilanţul morţilor, detaliul care i-a făcut ţinte vii pe soldaţii lui Putin în primul minut din 2023

Alerte aeriene raportate în Nikolaiv şi Kiev
Vitaliy Kim, guvernatorul oraşului Nikolaiv, a postat pe Telegram pentru a raporta că există o alertă aeriană în regiune. În acelaşi timp, Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, a raportat că în Kiev este în vigoare o alertă aeriană.

Zelenski: Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să îi arunce la moarte, noi mobilizăm lumea civilizată

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său video de marţi pentru a reitera avertismentele că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră pentru a-şi îmbunătăţi situaţia.

Război în Ucraina. Semion Pegov, bloggerul militar decorat de Putin, tună şi fulgeră în continuare după atacul de la Makiivka: „Povestea cu mobilele nu este prea convingătoare”

Bloggerul militar rus Semion Pegov, o personalitate foarte cunoscută în Rusia, care a fost decorat de Vladimir Putin în urmă cu nici trei săptămâni, pune la îndoială explicaţia oficială în legătură cu atacul ucrainean de la Makiivka şi crede că bilanţul real este mult mai mare, relatează CNN.

Semion Pegov critică explicaţia Ministerului rus al Apărării cu privire la modul în care zeci de soldaţi au fost ţinta atacului din estul Ucrainei, calificând povestea oficială drept „neconvingătoare” şi „o încercare flagrantă de a masca vina”.

Semion Pegov, care scrie pe blog sub pseudonimul WarGonzo şi care a fost decorat personal cu Ordinul Curajului de către preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin ,pe 20 decembrie, spune că numărul morţilor de la Makiivka este probabil mult mai mare decât cei 89 recunoscuţi până acum oficial de Rusia.

„Listele cu cei dispăruţi sunt, din păcate, sensibil mai mari”, a spus el. Ministerul rus al Apărării a părut marţi să dea vina pe soldaţii înşişi pentru atacul ucrainean din Makiivka. Acesta a declarat că „principala cauză” a incidentului a fost utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile de către soldaţii ruşi, „contrar interdicţiei”, ceea ce a permis Ucrainei să „urmărească şi să determine coordonatele locaţiei soldaţilor”.

Pegov spune că, într-adevăr, utilizarea telefoanelor mobile în apropierea liniilor de front nu este „evident” un lucru bun, dar „povestea cu „mobilele” nu este „prea convingătoare”.