Război în Ucraina. Alertă nucleară, o rachetă a lovit oraşul Zaporojie. Armata lui Zelenski contraatacă la Belgorod

Pe de altă parte, ruşii au acuzat Ucraina că a bombardat o clădire rezidenţială din oraşul Belgorod, centrul administrativ al regiunii omonime de la graniţă.

14 oct. 2022, 11:14
Război în Ucraina. Alertă nucleară, o rachetă a lovit oraşul Zaporojie. Armata lui Zelenski contraatacă la Belgorod

Război în Ucraina. O rachetă a lovit vineri dimineață orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit postărilor pe Telegram ale șefului administrației militare regionale și ale primarului interimar al orașului, scrie CNN.

Rachete ruseşti au survolat oraşul Cernăuţi, la mai puţin de 50 de kilometri de graniţa cu România

„Inamicul a atacat Zaporojie. Infrastructura din unul dintre cartierele orașului a fost distrusă”, a declarat Anatoliy Kurtev, primarul interimar al orașului, într-o postare pe Telegram. Kurtev a precizat că echipele de salvare au intervenit la locul atacului. Niciunul dintre oficiali nu a precizat dacă au fost raportate victime.

Zaporojie este un centru important în sudul Ucrainei, nu departe de linia frontului într-o regiune ocupată parțial de forțele rusești – care au susținut atacuri împotriva orașului în această săptămână. La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a promulgat măsuri de anexare ilegală a patru regiuni ucrainene, inclusiv Zaporojie.

Ucraina contraatacă la Belgorod, oraş pe graniţa cu Rusia

Circulaţia feroviară a fost suspendată vineri dimineaţa lângă Novîi Oskol, oraş din regiunea rusă Belgorod de la frontiera cu Ucraina, după ce schijele unei rachete au căzut pe liniile feroviare, a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov, informează Reuters.

Gladkov a anunţat pe mesageria Telegram că apărarea antiaeriană rusă a doborât rachete lângă Novîi Oskol, oraş cu circa 18.000 de locuitori, care se află la aproximativ 90 de kilometri la nord de frontiera cu Ucraina.

„Liniile feroviare au fost avariate. Circulaţia trenurilor a fost temporar suspendată”, a spus Gladkov, adăugând că nu s-au înregistrat victime omeneşti.

Reuters nu a putut verifica veridicitatea acestor informaţii şi deocamdată nu există o reacţie din partea Kievului.

Joi, Gladkov a acuzat Ucraina că a bombardat o clădire rezidenţială din oraşul Belgorod, centrul administrativ al regiunii omonime.

Regiunile de frontieră ale Rusiei au raportat sporadic incidente după ce forţele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, fiind vizate în special depozite de muniţii şi de combustibil.

Însă săptămâna trecută Rusia a raportat o „creştere semnificativă” a tirurilor ucrainene vizând teritoriile ruse de la graniţa cu Ucraina. Potrivit Moscovei, aceste lovituri au lovit imobile rezidenţiale, centrale electrice, clădiri administrative şi puncte de trecere a frontierei.

Rusia a invadat Ucraina la 24 ianuarie în ceea ce a numit ”operaţiune militară specială”, ce este condamnată de lideri occidentali ca fiind un război de agresiune „neprovocat, ilegal şi premeditat” împotriva acestei ţări vecine.

Război în Ucraina. Oficiali ucraineni susţin că peste 600 de aşezări au fost eliberate în ultima lună

Peste 600 de aşezări, dintre care 75 în regiunea strategică Herson, au fost eliberate de forţele armate ucrainene în ultima lună, afirmă oficiali ucraineni citaţi de Sky News. 502 aşezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde luna trecută forţele ucrainene au avansat adânc în liniile ruseşti, potrivit Ministerului ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

În cazul unui atac nuclear rus în Ucraina, Occidentul ar „aneantiza” militar armata rusă, ameninţă Borrell la Bruges. Putin trebuie să înţeleagă că UE, SUA şi NATO ”nu blufeză nici ele”
Alte 43 de aşezări au fost eliberate în regiunea Doneţk şi şapte în regiunea Luhansk, a adăugat ministerul. Herson, Doneţk şi Luhansk, împreună cu Zaporojie, au fost anexate de Moscova la sfârşitul lunii trecute, în timp ce o contraofensivă a forţelor ucrainene a avansat rapid în nord-est, est şi sud. Anexările au fost denunţate de Kiev şi de Occident ca fiind ilegale.