Război în Ucraina. Armata lui Putin câştigă oraş după oraş, localnicii sunt somaţi să fugă din calea invadatorilor

Se dau lupte grele în Ucraina, primarii oraşelor atacate de armata rusă îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească urgent locuinţele.

25 iun. 2022, 07:58

Război în Ucraina.Primarul oraşului Mikolaiev, din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece, transmite CNN.

„Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viaţă să părăsească oraşul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt în oraşul Mikolaiev acum”, a spus primarul.

Un apropiat al lui Putin dezvăluie care va fi prima capitală bombardată de Rusia dacă va începe Al Treilea Război Mondial
Rutele de evacuare în afara oraşului sunt în direcţiile Odesa, Krivoi Rog şi Kiev. El a descris situaţia ca „în general foarte proastă”, adăugând că ”oraşul este bombardat în fiecare zi.” Primarul a spus că 111 persoane au fost ucise şi 502 persoane au fost rănite, inclusiv şase copii.

Primarul ucrainean al Mariupolului spune că nu există apă şi că mii de tone de gunoi sunt pe străzi

Vadim Boicenko, primarul exilat al oraşului ucrainean Mariupol, a oferit o scurtă actualizare asupra situaţiei din interiorul oraşului aflat acum sub controlul Rusiei precizând că oraşul nu are apă, iar gunoiul din oraş nu a mai fost evacuat din luna februarie, conform CNN.

Boicenko a spus că 120.000 de locuitori ai oraşului sunt blocaţi, neputând scăpa. El a adăugat că situaţia sanitară din oraş devine critică.

„Gunoiul nu a mai fost scos din februarie. Mii de tone de gunoaie zac pe stradă putrezind. Canalizarea nu merge. Nu există apă”, a spus el.

Boichenko nu se mai află fizic în oraş, dar oferă actualizări despre condiţiile din interiorul oraşului din surse şi informaţii pe care le primeşte.

Citeşte şi Oraşul Severodoneţk a căzut în mâinile ruşilor. Ultimul bastion al rezistenţei din Donbas a picat, ucrainenii confirmă retragerea

Potrivit acestor surse, forţele ruse „s-au distanţat de localnici pentru că le este frică să nu se infecteze”. Boicenko a adăugat că nu este sigur dacă bolile se pot răspândi în oraş.