Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a rupt linia frontului la Bahmut în timpul paradei de la Moscova

Rusia a celebrat Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova. În același timp, pe front se duceau lupte extrem de dure între trupele Wagner și trupele ucrainene.

09 mai 2023, 11:49
Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a rupt linia frontului la Bahmut în timpul paradei de la Moscova

Liderul grupului Wagner a ținut să-i informeze pe șefii de la Moscova că în timp ce ei sărbătoreau, ucrainenii au rupt flancurile la Bahmut și se regrupează. Este o victorie importantă pentru ucraineni, asta pentru că, zilele trecute, rușii spuneau că mai au foarte puțin și cuceresc complet Bahmutul.

Între timp situația s-a schimbat, iar regruparea ucrainenilor va aduce modificări în arhitectura frontului. ”Astăzi ei [trupele ucrainene] rup flancurile în direcția Artemivsk, regrupându-se în Zaporijjea, iar o contraofensivă va începe în viitorul apropiat. Ucrainenii ne-au transmis clar: contraofensiva va fi pe teren, nu la TV”, a spus Prigojin, conform TASS.

Liderul Wagner, despre situaţia din Bahmut: Moscova ne-a păcălit

Evgeni Prigojin susține că primise garanții de la Moscova că trupele Wagner vor primi muniție la Bahmut. Promisiunea a venit pe 7 mai, iar până pe 9 mai, rușii au primit doar 10% din muniția necesară.

„Ni s-a promis pe 7 mai că vom primi muniție. Pe data de 8, la ora două dimineața, a fost primit un ordin de luptă, care spune „asalt total”. Astăzi este 9 mai. Pe data de 8, a avut loc o ședință în cadrul căreia ni s-a dat 10% din cantitatea de muniție solicitată. Am fost pur și simplu înșelați”, a spus el.

VIDEO+GALERIE FOTO Parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, umbrită pentru al doilea an de stagnarea ”operațiunii speciale”. Putin: ”Ne mândrim cu participanții la operațiune”

„Nu vom pleca de la Bahmut, vom mai lupta pentru câteva zile. Vom pune lucrurile cap la cap și apoi ne vom da seama”, a adăugat Prigojin.

Înainte de parada din Piaţa Roşie de la Moscova, Rusia a lansat un nou atac asupra Ucrainei. Kievul spune că a doborât 23 de rachete de croazieră

Rusia a lansat marţi, pentru a doua zi la rând, zeci de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat numai capitala Kiev, în timp ce Vladimir Putin se pregăteşte să apară public la parada din Piaţa Roşie de Ziua Victoriei, relatează CNN şi Reuters.

Atacul de marţi – al cincilea din luna mai – a avut loc la o zi după ce Rusia lansase cu o noapte înaonte cel mai mare roi de drone de până acum, în cadrul unei noi campanii aeriene declanşate în urmă cu 10 zile, după ce de la începutul lunii martie făcuse o pauză.

Toate cele 25 de rachete de croazieră lansate de Rusia împotriva Ucrainei în cursul nopţii de luni spre marţi, cu excepţia a două, au fost interceptate de apărarea aeriană a ţării, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene, marţi, într-un comunicat.

„În total, în timpul a două valuri de bombardamente asupra Ucrainei, în noaptea de 9 mai 2023, ocupanţii ruşi au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr şi X-101/X-555”, se arată în comunicatul care precizează că rachetele au fost lansate de pe mare şi din aer, iar 23 dintre ele au fost doborâte.

Numai la Kiev, apărarea aeriană ucraineană a distrus 15 rachete de croazieră lansate de Rusia în spaţiul aerian al capitalei ucrainene în primele ore ale zilei de marţi, a declarat un oficial militar ucrainean. Într-o postare pe Telegram, Serhi Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, a declarat că informaţiile preliminare indică faptul că nu au existat victime şi că au fost provocate puţine pagube.

Războiul se apropie de România. Ploaie de rachete la Odesa, oraş la nici 300 km de graniţa cu noi

Rămăşiţele unei rachete au căzut pe o proprietate din cartierul Holosivski din sud-vestul Kievului şi au declanşat un incendiu în curte. De asemenea, în cartierul Şevcenkivski din centrul Kievului, care este adesea vizat de atacuri, au fost găsite resturi de rachetă pe un drum.

„Rachetele de croazieră lansate, mai ales cele de tip X-101 (X-555), nu şi-au atins ţintele. Apărarea antiaeriană a capitalei a funcţionat din nou perfect!”, a spus Popko. Oficialul a precizat că atacul a fost „efectuat de patru bombardiere strategice Tu-95MS din regiunea Mării Caspice”, în cel de-al cincilea asalt aerian lansat de Rusia împotriva Kievului de la începutul lunii mai.

„Ca şi pe front, planurile agresorului au eşuat”, a declarat Popko. „(Ei) încearcă să ucidă cât mai mulţi civili posibil – în această zi”, a adăugat el, referindu-se la Ziua Victoriei, sărbătorită cu fast la Moscova.

Rachetele interceptate marţi vin după ce primarul Kievului declarase că loviturile ruseşti de luni dimineaţă au marcat „cel mai amplu” atac cu drone al Moscovei asupra capitalei ucrainene de la începutul invaziei de anul trecut.

Armata ucraineană avertizase la începutul acestei săptămâni că Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei înaintea anticipatei contraofensive.