VIDEO+GALERIE FOTO Parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, umbrită pentru al doilea an de stagnarea ”operațiunii speciale”. Putin: ”Ne mândrim cu participanții la operațiune”

Piaţa Roşie din Moscova găzduieşte marţi, ca de obicei la 9 Mai, parada care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, numit în Rusia „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

09 mai 2023, 11:01

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, când oamenii comemorează sacrificiile uriaşe făcute de Uniunea Sovietică în timpul aşa-numitului Marele Război Patriotic din 1941-45, în care au pierit aproximativ 27 de milioane de cetăţeni. această aniversare este cu atât mai încărcată emoţional cu cât Rusia deplânge miile de soldaţi ucişi în războiul de aproape 15 luni din Ucraina, care nu dă semne că s-ar încheia.

Rusia este, de asemenea, afectată de atacurile cu drone, inclusiv unul asupra Kremlinului la 3 mai, despre care a spus că a fost o încercare de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin. Ucraina, care este aşteptată în curând să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri terenul, neagă implicarea.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor de inspiraţie „nazistă” – cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Hitler a invadat-o în 1941.

Citește și: Zelenski: ”Succesul ucrainenilor în apărarea în fața agresiunii rusești este cu siguranță un antidot pentru alte agresiuni”

Discursul lui Vladimir Putin de marți, din Piața Roșie, a fost foarte scurt, o alocuţiune de câteva minute, în care a reluat leit-motivele propagandei cu care îşi motivează războiul din Ucraina, făcând referire inclusiv la apărarea „familiei tradiţionale”.

”Profanarea faptelor și a victimelor momentului victorios (de la finele celui de-al Doilea Război Mondial) este o crimă și o dovadă de comportament revanșard al celor care pregăteau o nouă campanie împotriva Rusiei.

Poporul ucrainean a devenit un ostatic al regimului criminal, o monedă de schimb în planurile lor crude și mercenare.

Sunt convins că solidaritatea și parteneriatul din anii de luptă împotriva unei amenințări comune este un sprijin chiar acum, când lumea se îndreaptă spre multi-polaritate.

Nu există nimic în lume mai puternic decât dragostea noastră pentru Patria Mamă. Pentru Rusia, pentru bravele noastre forțe armate, pentru victorie – Ura!”, a spus Putin.

Parada a început la ora 10:00 (ora Moscovei şi a României), în prezenţa lui Vladimir Putin.

Reflectând preocupările sporite în materie de securitate cauzate parţial de atacurile cu drone, autorităţile au anulat tradiţionalul survol aerian. Au existat, de asemenea, rapoarte potrivit cărora mai puţini soldaţi şi mai puţin echipament militar se vor alătura paradei din acest an, deoarece conflictul din Ucraina are un impact puternic asupra oamenilor şi echipamentelor.

Autorităţile din întreaga ţară au anulat procesiunile „Regimentului Nemuritor”, în care oamenii poartă portretele rudelor care au luptat împotriva naziştilor.

Citește și: Zelenski, precizări privind momentul contraofensivei. Mișcări de trupe rusești în orașele ocupate

Știrea inițială

Construcţia tribunei oficiale, care poate găzdui aproape 7.000 de spectatori, a început la sfârşitul lunii aprilie. Serviciul Federal de Gardă a avertizat că Piaţa Roşie va fi închisă pentru vizitatori în perioada 27 aprilie – 10 mai, din cauza pregătirilor şi a festivităţilor.

În martie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, declarase că peste 10.000 de persoane şi 125 de arme şi echipamente militare vor participa la parada din Piaţa Roşie, însă observatorii spun că probabil parada va fi destul de modestă, militarii probabil vor fi din rândul recruţilor, în condiţiile în care grosul oamenilor şi echipamentelor sunt mobilizaţi pe frontul din Ucraina.

Peste 40 de formaţii militare ale Forţelor Armate Ruse şi ale agenţiilor de securitate vor asigura acompaniamentul muzical. Atunci când steagul rusesc şi Drapelul Victoriei vor fi purtate prin Piaţa Roşie, va fi interpretat în mod tradiţional cântecul „Războiul Sfânt”. Ministrul rus al Apărării va face apoi un tur al trupelor şi îi va raporta comandantului suprem cu privire la gradul de pregătire a paradei, după care preşedintele rus va ţine un discurs.

În 2023, primii care vor defila vor fi cadeţii Şcolii Militare Muzicale din Moscova. De obicei, toate ramurile Forţelor Armate Ruse sunt reprezentate în coloanele de paradă. Potrivit lui Peskov, vor fi implicaţi şi soldaţi ai operaţiunii militare speciale din Ucraina, dar restul participanţilor din coloanele care vor mărşălui nu au fost numiţi oficial, precizează TASS.

Un tanc T-34 va deschide în mod tradiţional coloana mecanizată din Piaţa Roşie. La repetiţii vor participa vehicule blindate Tiger-M, BTR-82A, BMP Boomerang, sistemul de rachete operativ-tactice Iskander-M, lansatoare de sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf şi sisteme mobile de rachete terestre Iars. Printre noutăţile paradei se aşteaptă să se numere vehicule blindate Spartak şi 3-StS Ahmat, potrivit TASS.

Partea aeriană a paradei nu a fost anunţată oficial. Cu toate acestea, avioanele şi elicopterele nu au luat parte la niciuna dintre repetiţiile anterioare, notează agenţia rusă de presă.

Citește și: Războiul se apropie de România. Ploaie de rachete la Odesa, oraş la nici 300 km de graniţa cu noi