Război în Ucraina. Asalt devastator la Mariupol, cad bombele peste Azovstal

Armata rusă a anunțat marți, 3 mai, că a bombardat combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul-port Mariupol.

03 mai 2022, 18:06

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA, susține că asaltul a fost lansat după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei afirmă, marţi dimineaţă, că inamicul rus continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna, în timp ce ia mpsuri pentru a-şi completa echipamentele distruse în timpul luptelor.

”A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din regimentul Azov şi din armata ucraineană, care sunt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei”, a menţionat Vadim Astafiev, purtător de cuvânt al ministerului.

Transmisiune în direct cu final tragic pe frontul din Ucraina! Comandant rus ucis în timp ce făcea live pe Tik Tok
Astafiev a indicat că ”acum unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere”.

”Inamicul ia măsuri de refacere a pierderilor semnificative de echipamente din unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse care desfăşoară ostilităţi pe teritoriul Ucrainei. Potrivit informaţiilor disponibile, în oraşul Boguchar, regiunea Voronej, între 27 aprilie şi 2 mai 2022, au fost scoase din depozite şaptesprezece tancuri şi şaizeci de BMP-1. Acestea au fost trimise în teritoriile ucrainene ocupate temporar de trupele ruseşti”, se araă, marţi dimineaţă, în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit documentului, ruşii au continuat să bombardeze, în ultimele 24 de ore, oraşul Harkov şi aşezările din apropiere.

”În direcţia Doneţk, principalele eforturi ale inamicului rus continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna şi pe înaintarea în direcţia aşezărilor Lyman şi Slovyansk. În cursul zilei precedente, unităţile de apărare aeriană ale Apărării Aeriene şi ale Forţelor Terestre au lovit şapte drone Orlan-10 şi o drone Forpost”, se mai arată în raport.

Lovitură grea pentru armata lui Putin. Ucraina câştigă teren pe frontul din Harkov

Ucrainenii susţin că douăsprezece atacuri ruseşti au fost respinse în regiunile Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore.
”Şase tancuri, cinci sisteme de artilerie, douăzeci şi două de unităţi de vehicule blindate de luptă şi opt unităţi de vehicule inamice au fost distruse. Mişcarea de rezistenţă continuă să se dezvolte în mod activ în oraşele şi satele ocupate temporar de agresorul rus”, a mai precizat armata ucraineană.

Ministerul rus al Apărării: Aproximativ 1,1 milioane de ucraineni au fost evacuaţi pe teritoriul Rusiei; aproximativ 200.000 sunt copii

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina pe teritoriul rus de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, iar aproximativ 200.000 sunt copii, a anunţat, marţi, Ministerul rus al Apărării, relatează CNN.

Aproximativ 200.000 din 1,1 milioane de persoane evacuate sunt copii, potrivit Ministerului rus al Apărării. Autorităţile ruse au declarat că mii de oameni au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore din ”zonele periculoase”.

”În ultimele 24 de ore, 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost evacuate din zonele periculoase ale Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk, Ucraina, pe teritoriul Rusiei, fără implicarea autorităţilor ucrainene”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizintsev.

Este importat de precizat că nu există nicio modalitate de a verifica datele ministerului rus cu privire la evacuări. Oficialii ucraineni au spus în repetate rânduri că mii de cetăţeni sunt deportaţi cu forţa în Rusia.

O investigaţie desfăşurată de CNN în aprilie a dezvăluit că forţele ruse şi soldaţii separatişti aliaţi îi transportau pe locuitorii din Mariupol la un aşa-numit ”centru de filtrare” înfiinţat în Bezimenne, unde erau înregistraţi înainte de a fi trimişi în Rusia, mulţi dintre ei împotriva voinţei lor. Guvernul ucrainean şi oficialii locali de la Mariupol afirmă că zeci de mii de cetăţeni ucraineni au fost deportaţi forţat în Republica Populară Doneţk şi în Rusia de la începutul războiului.

Două persoane care au fost aduse la Bezimenne înainte de a fi trimise în Rusia au făcut declaraţii pentru CNN. Ei au descris un cort militar imens, unde soldaţii ruşi şi cei din Republica Populară Doneţk procesau sute de oameni. De asemenea, le-au fost luate amprentele digitale, au fost fotografiaţi, soldaţii le-au verificat telefoanele, au fost interogaţi, le-au verificat paşapoartele şi au fost înregistraţi în baza de date.