Război în Ucraina. Atac cu drone şi rachete asupra oraşului natal al preşedintelui Zelenski. Ucrainenii anunţă cucerirea platformelor de foraj din Crimeea

Un atac masiv cu drone şi rachete a fost lansat luni de ruşi asupra oraşului natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog.

11 sept. 2023, 14:00
Război în Ucraina. Atac cu drone şi rachete asupra oraşului natal al preşedintelui Zelenski. Ucrainenii anunţă cucerirea platformelor de foraj din Crimeea

Război în Ucraina. Atac cu drone şi rachete asupra oraşului natal al preşedintelui Zelenski. Mai multe rachete ruseşti şi cel puţin 11 drone au atacat oraşul Krivoi Rog luni dimineaţă, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de Sky News.

Oleksandr Vilkul, care conduce administraţia militară din oraş, a anunţat pe Telegram că au fost „o noapte şi o dimineaţă grele” pentru locuitori.

„Inamicul a atacat Ucraina, inclusiv oraşul nostru, cu rachete şi UAV-urile de atac Shahed-136/131. Au fost două atacuri combinate”, a spus el.

Ucraina cere României să doboare dronele ruseşti care se apropie de graniţă. Autorităţile iau în calcul relocări de populaţie în Tulcea
Vilkul a mai spus că nu au fost anunţate decese. Loviturile au provocat incendii şi cel puţin patru case au fost avariate, a precizat ucraineanul.

Oraşul natal al preşedintelui Zelenski este vizat frecvent de atacuri. Precedentul a avut loc vineri, atunci când o rachetă a lovit o clădire a poliţiei, omorând un poliţist.

Război în Ucraina. Forţele ucrainene au obţinut controlul platformelor de foraj din apropierea coastei Crimeei, afirmă serviciul de informaţii condus de Kirilo Budanov.

Forţele ucrainene au recâştigat controlul asupra platformelor pentru foraj de petrol şi gaze din largul coastei de nord-vest a Crimeei, a declarat luni serviciul de informaţii al apărării (GUR) din Ucraina, relatează CNN.

Platformele, cunoscute sub numele de Turnurile Boiko, erau controlate de Rusia după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014.

Serviciul de informaţii condus de generalul Kirilo Budanov spune că turnurile au fost folosite de ruşi ca locuri de aterizare a elicopterelor şi pentru desfăşurarea de echipamente radar. „O operaţiune unică pentru a stabili controlul asupra turnurilor Boiko a fost efectuată de unităţile de informaţii ale apărării”, a anunţat GUR, care a publicat şi o înregistrarea video din timpul misiunii.

„În timpul operaţiunii, forţele speciale au reuşit să captureze trofee valoroase: un stoc de muniţie pentru elicoptere de tip UAM (rachete de avion neghidate), precum şi radarul Neva, care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră”, a precizat GUR.

„În timpul uneia dintre fazele operaţiunii, a avut loc o luptă între forţele speciale ucrainene aflate pe bărci şi un avion de luptă rusesc Su-30.  În urma bătăliei, aeronava rusă a fost lovită şi a fost forţată să se retragă”, susţine GUR.

Rusia a anunţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că a distrus ambarcaţiuni ucrainene, cu soldaţi la bord, care urmăreau o debarcare în Crimeea.

Avion de agrement, prăbuşit în timpul unui show aviatic duminică în Ungaria VIDEO
GUR a anunţat la 24 august, de Ziua Independenţei Ucrainei, că a reuşit o astfel de operaţiune, arborând steagul ucrainean pe pâmântul Crimeei.

Observând confruntări pentru controlul celor două turnuri încă de luna trecută, Ministerul britanic al Apărării estima că acestea ar putea servi drept „avanposturi pentru desfăşurarea de forţe, platforme pentru elicoptere şi locaţii pentru amplasarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune”.