Război în Ucraina. Atac cu rachete Kalibr lângă Kiev, lovitură devastatoare pentru armata lui Zelenski

Rusia anunţă că a distrus cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene într-un atac cu rachete de tip Kalibr, în apropiere de satul Kalinovka, lângă Kiev.

25 mart. 2022, 15:44
Război în Ucraina. Atac cu rachete Kalibr lângă Kiev, lovitură devastatoare pentru armata lui Zelenski

Război în Ucraina. Rusia anunţă vineri că a distrus joi cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, în apropiere de Kiev, într-un atac cu rachete de croazieră, relatează AFP.

”Rachete (de tip) Kalibr de înaltă precizie au vizat (joi seara)o bază (de depozitare) de carburant, în apropiere de satul Kalinovka, lângă Kiev”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Volodimir Zelenski cere manifestaţii împotriva invaziei Rusiei, la nivel planetar. „Întâlniţi-vă în pieţe, pe străzi, arătaţi-vă şi faceţi-vă auziţi!”
”Cea mai mare parte a rezervei de carburant care rămânea armatei ucrainene şi care servea la aprovizionarea untăţilor din partea centrală a ţării, a fost distrusă”, apreciază el.

Konaşenkov anunţă, de asemenea, că forţe ruse au distrus mai multe echipamente militare ucrainene în ultima zi, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană şi patru drone.

Război în Ucraina. Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite într-un bombardament rus vizând un centru medical, la Harkov anunţă vineri poliţia regională din cel de-al doilea cel mai important oraş ucrainean, relatează AFP.

”Şapte civili au fost răniţi, dintre care patru au murit din cauza rănilor, într-un bombardament cu lansatoare de rachete multiple”, anunţă într-o postare pe Telegram poliţia.

Acest atac a avut loc ”către ora 5.45 GMT (7.45, ora României)”, vizând ”un centru medical” situat în partea de sud a oraşului Harkov, precizează poliţia regională.

”Un centru de ajutor umanitar” se află nu departe de acest centru medical, ”unde nu există instalaţii militare în apropiere”, subliniază poliţia.

Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, cu aproape 1,5 milioane de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia.

El este ţinta unor confruntări armate violente de începutul inavaziei ruse, în urmă cu o lună, însă rămâne, în acest stadu, sub controlul forţelor ucrainene.

Zelenski, anunţul aşteptat de toată lumea: „Noi trebuie să căutăm pacea”
”Anchetatori acţionează pe teren”, anunţă poliţia, care adaugă că ”adună toate probele materiale necesare în vederea dării în judecată a autorilor acestui atac”.

Război în Ucraina. Aproximativ 300 de persoane ar fi fost ucise în teatrul din Mariupol, bombardat de aviaţia rusă la 16 martie, în care se adăposteaau sute de oameni, anunţă vineri Primăria din Mariupol, care citează martori, relatează AFP.

”Martori au nformaţii potrivit cărora aproxmativ 300 de persoane au fost ucise în Teatrul Dramatic din Mariupol într-un bombardament al unui avion rus”, anunţă într-o postare pe Telegram Primăria din Mariupol.

”Până la capăt, nu vrem să credem în această oroare. Până la capăt, vrem să credem că toată lumea este teafără. Însă mărturiile celor care se aflau înăuntrul acestei clădiri în momentul actului terorist spun contrariul”, afirmă primăria.

Contactat de AFP, un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a refuzat să comenteze imediat. „Probabil că vor exista mai multe informaţii până în această (vineri) seara”, a declarat el.

Teatrul, care se află în centrul Mariupolului, a fost avariat grav într-un atac aerian, la 16 martie. Intrarea în acest adăpost în care se aflau sute de persoane, ”în principal femei, copii şi bătrâni” potrivit primăriei, era blocată de moloz, iar operaţiuni de salvare erau complicate de bombardamente continui.

Însărcinata cu drepturle omului în Parlamentul ucrainean Liudmla Denisova anunţa la 17 martie că adăpsotul din teatru a rezistat bombardamentului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa, în urmă cu o săptămână că 130 de persoane au fost salvate din clădire, dar că alte ”sute” se aflau sub dărâmături.

Societatea americană în domeniul tehnologiei spaţiale Maxar Technologies, specializată în imagerie satelitară, a publicat la 16 martie o forografie a teatrului Dramatic din Mariupol, făcută cu două zle mai înainte, preciza ea.

În această fotografie, consultată de AFP, cuvântul ”copii” era scris pe sol, cu litere uriaşe, albe, în rusă, atât în faţa, cât şi în spatele clădirii. Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mriupol, potrivit unui ultim bilanţ anunţat de către primărie.

Potrivit lui Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate, în continuare, în acest port strategic de la Marea Azov.