Război în Ucraina. Atac dezlănţuit al Rusiei, Grupul Wagner şi trupele lui Kadîrov

Trupele ruse îşi concentrează atenţia asupra oraşului Soledar, însă ucrainenii insistă că situaţia este „sub control”.

10 ian. 2023, 20:53
Război în Ucraina. Atac dezlănţuit al Rusiei, Grupul Wagner şi trupele lui Kadîrov

Război în Ucraina.  Luptele pentru Soledar, oraş cu mine de sare din estul Ucrainei, s-au intensificat, forţele ruseşti efectuând 86 de bombardamente asupra zonei în 24 de ore, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene.

„Toată atenţia lor este concentrată pe cucerirea acestei aşezări… Lupte crâncene au loc acolo. În cursul zilei trecute, inamicul a tras de 86 de ori asupra Soledarului şi împrejurimilor sale. Inamicul îşi maximizează atacurile pentru a străpunge apărarea noastră”, a declarat marţi pentru CNN Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene.

Cerevati a negat o afirmaţie, susţinută de Rusia, a şefului autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, potrivit căruia forţele Kremlinului ar fi aproape de a cuceri Soledar. Puşilin fusese citat marţi de agenţia de ştiri de stat rusă TASS că ar fi declarat la postul TV Pervîi Kanal că oraşul este „aproape de a fi eliberat”, fără a oferi dovezi pentru afirmaţia sa.

Putin nu glumeşte. O fregată înarmată cu racheta hipersonică Zircon a efectuat exerciţii în Marea Norvegiei şi se îndreaptă spre Marea Mediterană
„Nu avem astfel de informaţii în acest moment. Ei (ruşii) fac deseori declaraţii similare în situaţii asemănătoare, atunci când sunt lupte intense. Nu au reuşit să cucerească nimic solid în est, nici măcar centrul raional Bahmut, timp de şase luni. Aşa că acum încearcă să umfle o altă super-victorie în jurul Soledar”, susţine Cerevati.

Oficialul din Ucraina a insistat că situaţia din oraş este „sub control” şi că în alte câteva locuri din apropierea Bahmut, „inamicul a fost chiar alungat”.

Grupul de mercenari ruşi Wagner a declarat că duce „lupte grele şi sângeroase” pentru controlul oraşului Soledar, ca parte a ofensivei de luni de zile a Moscovei pentru a cuceri regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Luptele din Soledar, un orăşel situat la aproximativ 10 km nord de oraşul-cheie Bahmut, au ajuns la periferia vestică a acestuia, în timp ce forţele ucrainene şi ruseşti se luptă pentru controlul minei de sare din oraş, ale cărei tuneluri au fost luate în vizor de Wagner, deoarece pot găzdui trupe şi vehicule blindate.

Război în Ucraina. Ploaie de bombe venite din Rusia, Kadîrov îl ameninţă pe Zelenski: „Trebuie să lovim bârlogul sataniştilor din centrul Kievului!”

Afirmaţiile grupului Wagner par să fie confirmate de Ministerul britanic al Apărării, care a sugerat că cea mai mare parte din Soledar se află în mâinile Rusiei, după ce Moscova a continuat să facă aici „progrese tactice”. Ministerul britanic al Apărării spune că eforturile din Soledar din ultimele patru zile par să vizeze, de fapt, încercuirea Bahmutului, deşi estimează că în prezent acest scenariu este puţin probabil.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat luni seara că Bahmut şi Soledar rezistă, în ciuda distrugerilor de amploare. El menţionat atacuri noi şi mai violente în Soledar, unde a spus că niciun zid nu a mai rămas în picioare, iar terenul este plin de cadavre ruseşti.

Oficialii ucraineni, în frunte cu comandantul-şef, generalul Valeri Zalujni, au avertizat că Rusia pregăteşte noi trupe pentru o nouă ofensivă majoră asupra Ucrainei, posibil asupra capitalei Kiev.

Armata rusă anunţă că nu va publica listele cu soldaţii ucişi în atacul de la Makiivka

Listele cu soldaţii ruşi ucişi în atacul din 1 ianuarie de la Makiivka, în estul Ucrainei, nu vor fi publicate, a declarat marţi un comisar militar, anunţă agenţia RIA Novosti, preluată de CNN.

„Nu vor fi publicate liste”, a declarat comisarul militar al regiunii Samara, Aleksei Vdovin, citat de RIA. „În primul rând, acestea sunt date cu caracter personal şi, în al doilea rând, desigur, este vorba de o muncă pe care o vor face serviciile de informaţii străine, pentru a identifica şi desfăşura activităţi de informare în legătură cu rudele personalului militar, ceea ce este strict interzis”, a argumentat comisarul.

Ministerul rus al Apărării a raportat anterior că 89 de militari ruşi au fost ucişi în urma atacului ucrainean asupra unei şcoli profesionale din Makiivka, ocupată de Rusia şi transformată în cazarmă militară. Atacul a avut loc în noaptea de Anul Nou, iar armata ucraineană susţine că numărul victimelor este mult mai mare, estimând iniţial că până la 400 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent numărul de morţi raportat de niciuna dintre părţi, dar lovitura a fost una dintre cele mai mari piederi suferite de Moscova de la începutul conflictului din Ucraina. Rusia are o tradiţie în a nu recunoaşte pierderile reale suferite.