Război în Ucraina. Bombardamente intense la Harkov, au sunat sirenele de război VIDEO

Sute de civili au fost ucişi în regiunea Harkov de la începutul războiului, potrivit autorităţilor locale. Forţele ruseşti îşi concentrează în prezent ofensiva în estul şi sudul Ucrainei.

18 aug. 2022, 00:32

Război în Ucraina. Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zece rănite miercuri într-un bombardament rus asupra oraşului Harkov, a anunţat primarul oraşului, precizând că atacul a provocat un incendiu, relatează AFP.

„În prezent, informaţiile indică trei morţi şi zece răniţi”, a declarat Igor Terekhov pe Telegram.”Este un incendiu puternic la locul atacului într-un bloc de apartamente”, a adăugat el.

Situat la aproximativ 40 de kilometri de graniţa cu Rusia în nord-estul Ucrainei, oraşul Harkov este atacat în mod constant de armata rusă încă de la începutul invaziei, la sfârşitul lunii februarie, dar trupele ruseşti nu au reuşit niciodată să preia controlul asupra oraşului.

Război în Ucraina. Ruşii bombardează poziţiile de până la 800 de ori pe zi. Apelul lui Zelenski către ucraineni
Sute de civili au fost ucişi în regiunea Harkov de la începutul războiului, potrivit autorităţilor locale. Forţele ruseşti îşi concentrează în prezent ofensiva în estul şi sudul Ucrainei.

Ucraina ameninţă că va distruge un pod care leagă Rusia continentală de Crimeea

Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti, relatează AFP.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu”, a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a fost un şantier colosal şi costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care să lege Rusia continentală de Crimeea şi să dezenclavizeze peninsula la patru ani după anexarea sa de către Moscova.

Această ameninţare voalată a lui Mihailo Podoliak intervine după o serie de explozii produse în Crimeea, pe care Rusia o utilizează ca bază logistică pentru invazia sa în Ucraina lansată la 24 februarie.

Marţi, un atac a vizat un depozit de muniţie de la o bază militară situată în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeei, Moscova evocând un „act de sabotaj” fără ca totuşi să-i desemneze pe cei responsabili.

Rusia denunţă „acte de sabotaj” şi prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea
Cu o săptămână înainte s-au produs explozii pe aerodromul militar de la Saki, în vestul peninsulei, soldate cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Chiar dacă Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea în aceste atacuri, oficiali ai statului ucrainean nu au ratat prilejul de a ironiza armata rusă, sugerând că aceste incidente au fost provocate de ţigări stinse prost şi de slaba respectare a normelor antiincendiu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Kievul „nu va renunţa niciodată” la intenţia sa de a recuceri Crimeea de la Rusia.