Război în Ucraina. Ruşii bombardează poziţiile de până la 800 de ori pe zi. Apelul lui Zelenski către ucraineni

Situaţia de pe linia frontului este intensă, dar pe deplin controlată, anunţă comandantul-şef al forţelor armate ucrainene.

17 aug. 2022, 13:22

Război în Ucraina. Valeriy Zaluzhny, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a recunoscut că forţele ruseşti „continuă să avanseze” în Donbas, dar a declarat că situaţia „intensă” este „complet controlată”, transmite CNN. „L-am informat pe omologul meu despre situaţia de pe linia frontului. Este intensă, dar pe deplin controlată”, a declarat Zaluzhny după ce a discutat cu generalul Wayne Donald Eyre, şeful Statului Major al Apărării din Canada.

Rusia denunţă „acte de sabotaj” şi prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea

Zaluzhny a adăugat că „inamicul continuă să avanseze de-a lungul întregii linii de front. În acelaşi timp, inamicul efectuează aproximativ 700-800 de bombardamente ale poziţiilor noastre în fiecare zi, folosind între 40 şi 60.000 de bucăţi de muniţie”.

Această estimare este în concordanţă cu multe dintre cele făcute de analiştii occidentali cu privire la volumul de muniţie folosit de forţele ruse, după o relativă acalmie la începutul lunii iulie.

„Principalele eforturi ale inamicului se concentrează pe împingerea trupelor noastre înapoi din regiunea Doneţk. Cea mai intensă situaţie este acum pe axa Avdiivka-Pisky-Mariinka”, a declarat Zaluzhny. Această axă este o porţiune de aproximativ 25 de kilometri la vest de Doneţk.

Potrivit CNN, forţele ruse au încercat să avanseze din nou din nordul Slovianskului, dar ofensiva lor nu a avut succes şi s-au retras, a anunţat armata ucraineană.

Rusia pregătește un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la graniţa dintre regiunile Doneţk şi Harkov, o zonă în care au avut loc primele eforturi ruseşti de a pătrunde în urmă cu peste 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc mai la est a eşuat, de asemenea, în ciuda sprijinului oferit de avioane de luptă, a adăugat acesta. „În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviaţiei, inamicul a desfăşurat acţiuni de asalt nereuşite. Acesta a suferit pierderi şi s-a retras. Ucrainenii spun că obiectivele ruşilor rămân aceleaşi – ei sunt „concentraţi pe desfăşurarea unor acţiuni active de ofensivă şi asalt în direcţiile Kramatorsk, Bakhmut şi Avdiivka”, a precizat Statul Major General.

Zelenski le cere ucrainenilor să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse: Facem totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că face totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului ucrainean şi a cerut populaţiei să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse. El a anunţat că armata rusă a continuat bombardamentele absolut absurde şi brutale asupra oraşelor din regiunile Zaporizhzhia şi Dnipropetrovsk – Orikhiv, Nikopol şi că există răniţi şi victime.

”Facem totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va fi reală, eficientă şi va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului nostru”, a transmis preşedintele ucrainean în mesajul adresat poporului.

El arată că armata rusă a continuat bombardamentele absolut absurde şi brutale asupra oraşelor din regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk – Orikhiv, Nikopol.

”Din păcate, există răniţi, din păcate, există victime. Continuă bombardamentele asupra Harkovului şi a zonelor de frontieră. Dar toate acestea nu le vor da nimic ocupanţilor şi nu vor frânge rezistenţa noastră”, spune liderul ucrainean.

 

”Pentru ca sprijinul Ucrainei în lume să nu scadă şi pentru ca statul nostru să se îndrepte spre victorie, nu trebuie să scadă nici propria noastră activitate – activitatea absolut tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au ridicat pentru apărarea statului nostru. Faceţi totul, aşa cum aţi făcut şi până acum, pentru Ucraina. Şi chiar mai mult, deoarece conducerea Rusiei se aşteaptă ca ucrainenii, europenii şi întreaga lume să se plictisească de acest război. Trebuie să facem totul pentru ca nu noi sau prietenii şi partenerii noştri să obosim, ci inamicul nostru. Pentru ca noi să expulzăm ocupanţii din Ucraina, în fiecare zi trebuie să facem din ce în ce mai dificil pentru Rusia să poarte un război – aceasta este sarcina noastră militar-politică numărul unu”, mai spune preşedintele Ucrainei.

Zelenski spune că a vorbit cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. ”L-am informat despre situaţia din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia şi despre provocările regulate ale Rusiei. I-am mulţumit pentru marele sprijin. (..) Am discutat despre o nouă asistenţă de securitate şi macrofinanciară pentru statul nostru”, declară el.

Zelenski afirmă că În fiecare zi şi în fiecare noapte apar noi rapoarte de explozii pe teritoriul ocupat temporar de ocupanţi.

”Le cer acum tuturor oamenilor noştri din Crimeea, din alte regiuni din sudul ţării, din zonele ocupate din Donbas, din regiunea Harkov să fie foarte atenţi. Vă rugăm să nu vă apropiaţi de obiectele militare ale armatei ruse şi de toate acele locuri unde îşi depozitează muniţia şi echipamentele, unde îşi ţin cartierele generale”, arată Zelenski în mesaj.

Volodimir Zelenski precizează: ”Cu cât mai puţine oportunităţi au ocupanţii de a face rău şi de a ucide ucraineni, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război prin eliberarea pământului nostru. Iar coada din aceste zile pentru a părăsi Crimeea pentru Rusia peste pod dovedeşte că majoritatea absolută a cetăţenilor statului terorist înţeleg deja sau cel puţin simt că Crimeea nu este un loc pentru ei”.