Război în Ucraina. Cel puţin cinci morţi şi 31 de răniţi după ce rachete ruseşti au lovit blocuri de locuinţe din Pokrovsk. Reacţia lui Zelenski

Videoclipuri şi fotografii publicate de oficialii ucraineni arată oameni care caută printre dărâmături, inclusiv un bloc de locuinţe cu cinci etaje grav avariat. 

07 aug. 2023, 23:38
Război în Ucraina. Cel puţin cinci morţi şi 31 de răniţi după ce rachete ruseşti au lovit blocuri de locuinţe din Pokrovsk. Reacţia lui Zelenski

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 31 au fost rănite, inclusiv salvatori, după ce rachete ruseşti au lovit clădiri rezidenţiale din Pokrovsk, un oraş din regiunea estică Doneţk, a anunţat luni ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko, citat de Reuters şi CNN.

Au fost două raiduri de atacuri cu rachete. Potrivit lui Klomenko, patru civili au murit în primul atac, iar un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă din Doneţk a fost ucis în timpul celui de-al doilea atac.

Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei: ”Nu vom negocia pacea până când Ucraina nu o imploră în genunchi”

„În timpul bombardamentelor repetate, adjunctul şefului Direcţiei principale a Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk a fost ucis”, a declarat Klimenko. „Alţi 4 salvatori, 8 poliţişti şi 3 civili au fost răniţi. Eroii noştri au fost primii care au ajuns la locul bombardamentelor pentru a ajuta oamenii”, a spus Klimenko.

„Operaţiunile de căutare şi salvare sunt în curs de desfăşurare. Îndepărtăm moloz, salvăm oamenii din teroarea rusă”, a adăugat Klimenko.

Videoclipuri şi fotografii publicate de oficialii ucraineni arată oameni care caută printre dărâmături, inclusiv un bloc de locuinţe cu cinci etaje grav avariat.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţase că Rusia a lansat două rachete care au lovit o clădire rezidenţială din oraş. O înregistrare video care însoţeşte postarea sa arată locuitori şi echipe de urgenţă care încearcă să îndepărteze o parte din dărâmături. O persoană pe o targă era mutată într-o ambulanţă.

Ucraina a atacat cu drone o bază militară rusă în apropiere de portul Novorossiisk. Zelenski: „Luptele din prima linie sunt dure”

Zelenski a promis că va trage Rusia la răspundere pentru acest atac. „Trebuie să oprim teroarea rusă. Toţi cei care luptă pentru libertatea Ucrainei salvează vieţi. Toţi cei din lume care ajută Ucraina vor învinge teroriştii împreună cu noi”, a declarat Zelenski. „Rusia va fi trasă la răspundere pentru tot ceea ce a făcut în acest război teribil”, a adăugat el.

Zelenski: Când Ucraina va câştiga acest război, va salva şi alte naţiuni de ceea ce trăim noi – Ucraina, Georgia şi Moldova

Preşedintele Volodimir Zelenski a amintit în discursul video de luni seară, pe care l-a înregistrat în timp ce un atac rusesc făcuse numeroase victime într-un oraş din estul ţării, de agresiunea rusă petrecută în urmă cu 15 ani asupra Georgiei şi a subliniat din nou că opunând rezistenţă Rusiei, Ucraina apără şi alte state de ameninţarea rusă pe care o simt din plin trei dintre fostele republici sovietice, menţionând aici şi Republica Moldova.

Zelenski şi-a început discursul spunând că o operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare în Pokrovsk, în regiunea Doneţk, unde ruşii au atacat cu rachete Iskander clădiri rezidenţiale obişnuite. „Toate serviciile noastre lucrează la faţa locului. Din păcate, există victime. Există răniţi, există morţi. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor. Din nefericire, a doua lovitură cu rachetă a dus la moartea unui membru al Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă. Colonelul Andri Omelcenko, şeful adjunct al Direcţiei principale a Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk”, a declarat Zelenski, care le-a adus cu această ocazie un omagiu special salvatorilor, „care fac ca teroarea rusă să piardă”, pentru că ei salvează vieţi.

Ucraina a obţinut eliberarea a încă 22 de prizonieri

Zelenski a mai anunţat luni seară că Ucraina a obţinut eliberarea a încă 22 de prizonieri de război – 20 sunt soldaţi şi sergenţi, iar doi sunt segenţi. „Printre ei sunt şi răniţi. Au fost luaţi prizonieri pe diferite linii de front. Dar acum sunt acasă. Şi vom face totul pentru a-i aduce înapoi în Ucraina pe toţi oamenii noştri care se află acum în captivitate în Rusia. Ne amintim de toţi şi îi căutăm pe toţi cei de pe lista persoanelor dispărute”, a promis preşedintele.

El i-a menţionat şi pe oficialii care se ocupă direct de eliberarea prizonierilor de război – consilierul prezidenţial Andrii Iermak, şefii serviciilor de informaţii, Kirilo Budanov şi respectiv Vasil Maliuk, ministrul de interne Ihor Klimenko – şi le-a mulţumit totodată ucrainenilor de pe front care la rândul lor iau prizonieri ruşi, ceea ce „alimentează fondul de schimburi”.

Ucraina îşi creşte producţia de armament

În privinţa frontului, Zelenski a spus că la şedinţele în care i se prezintă situaţia au început să-i fie furnizate şi rapoarte despre producţia autohtonă de armament, rapoarte prezentate de Ministerul Apărării şi Ministerul Industriilor Strategice. „Noi creştem constant volumele. Atât în aprovizionare, cât şi în producţie. Şi eliminăm în mod constant birocraţia şi flexibilizăm reglementările. Industria noastră de apărare va ajunge la nivelul de care are nevoie statul. Ucraina are această forţă. Şi le mulţumesc tuturor celor care lucrează la producţia ucraineană pentru această forţă”, a transmis Zelenski.

El a mai anunţat că există „succese importante” în distrugerea ocupanţilor în direcţia Bahmut, iar în final a evocat agresiunea rusă petrecută în urmă cu 15 ani în Georgia, care a fost, practic, semnalul ambiţiilor lui Putin de recucerire a fostului spaţiu sovietic, la care Occidentul a reacţionat insuficient de ferm. Se întâmpla la câteva luni după summitul NATO de la Bucureşti, unde Georgiei şi Ucrainei li s-a refuzat o perspectivă clară de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, în special Franţa şi Germania fiind îngrijorate că în acest fel ar putea irita Moscova. Rusia nu a avut însă niciun fel de scrupule, iar după războiul de câteva zile cu Georgia din august 2008, peste şase ani a trecut la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi la destabilizarea estului Ucrainei, pentru ca în 2022 să iniţieze invazia pe scară largă a Ucrainei.

„7 august. În fiecare an, în această zi, lumea îşi aminteşte de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei. Au trecut 15 ani. Ocupaţia rusă rămâne – această rană pe corpul statului georgian rămâne. S-au spus deja multe cuvinte că, dacă lumea ar fi fost fermă în 2008, multe lucruri ar fi fost diferite. Chiar şi atunci, Rusia ar fi trebuit să îşi dea seama că agresorul plăteşte cel mai mult pentru agresiune. Ar trebui să înţeleagă acest lucru cu siguranţă acum”, a arătat Zelenski.

 

 

 

„Când Ucraina va câştiga acest război, nu numai că va opri expansiunea apetitului agresiv al Rusiei, dar va salva şi alte naţiuni de la ceea ce trăim noi – Ucraina, Georgia şi Moldova. Victoria noastră va readuce normalitatea pentru toată lumea: va elimina ocupaţia rusă”, a spus Zelenski, care în final a mulţumit georgienilor care luptă alături de ucraineni inclusiv în serviciile de securitate. „Ucrainenii sunt solidari cu poporul Georgiei şi le mulţumesc tuturor cetăţenilor georgieni care apără libertatea alături de noi! Şi în special celor care luptă în cadrul forţelor de apărare şi securitate ale Ucrainei! Libertatea va învinge, Georgia va învinge, Ucraina va învinge!”, şi-a încheiat Zelenski alocuţiunea video pe care o adresează ucrainenilor în fiecare seară.