Ucraina a atacat cu drone o bază militară rusă în apropiere de portul Novorossiisk. Zelenski: „Luptele din prima linie sunt dure”

Drone maritime ucrainene au atacat vineri dimineaţa devreme o bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un important centru pentru exporturile ruseşti, dar aparatele au fost distruse de navele de război ruseşti, a declarat Ministerul rus al Apărării. De asemenea, Moscova susţine că a anihilat 13 drone care vizau Crimeea.

04 aug. 2023, 08:29
Ucraina a atacat cu drone o bază militară rusă în apropiere de portul Novorossiisk. Zelenski: „Luptele din prima linie sunt dure”

Atacul de la portul Novorossiisk, o premieră, a determinat oprirea temporară a mişcării navelor, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în acest port.

Utilizatorii reţelelor sociale ruseşti au raportat că au auzit explozii şi focuri de armă în apropiere de Novorossiisk vineri dimineaţă.

Dacă se confirmă, acesta ar fi primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei.

Apărarea aeriană rusă a doborât, de asemenea, vineri dimineaţă, 10 drone ucrainene deasupra Crimeei şi a anihilat alte trei cu ajutorul bruiajului electronic, potrivit agenţiei TASS, care citează Ministerul rus al Apărării.

Compania Caspian Pipeline Consortium, care încarcă ţiţei pe petrolierele din Novorossiisk, spune că portul a interzis temporar orice mişcare a navelor. Consorţiul a precizat că instalaţiile sale nu au fost avariate, iar încărcarea petrolului a continuat pe petrolierele care erau deja ancorate.

Videoclipuri postate pe o comunitate online locală şi difuzate de postul de ştiri online rusesc Astra arată mişcarea navelor chiar în largul coastei, cu zgomotul unor focuri de armă venind din direcţia mării.

Serviciile de urgenţă din Novorossiisk au confirmat informaţiile privind exploziile, iar serviciile de securitate au fost informate, a anunţat agenţia rusă de ştiri RIA.

Portul este unul dintre cele mai mari din Marea Neagră.

Citeşte şi: Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina. Asalt asupra Kievului, au sunat iar sirenele de război. La Herson, a fost lovită o biserică

Caspian Pipeline Consortium este principalul exportator de ţiţei kazah.

Confruntările din Marea Neagră şi din porturile adiacente s-au intensificat de când Rusia a refuzat luna trecută să prelungească acordul care permitea exportul în siguranţă de cereale din porturile ucrainene. Dronele şi rachetele ruseşti au lovit mai multe instalaţii portuare ucrainene şi silozuri de cereale de la Marea Neagră sau din apropierea acesteia. Rusia a raportat, de asemenea, un atac al dronelor maritime ucrainene asupra navelor sale de război care escortau o navă civilă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis joi seara că contraofensiva sa este dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forţele ruse, relatează AFP.

„Ocupanţii încearcă din toate puterile sa-i oprească pe ai noştri. Luptele sunt foarte violente”, a afirmat el în mesajul său zilnic, dând asigurări totuşi că „orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină”.

Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie pentru a respinge forţele ruse din teritoriile de est şi de sud, dar de atunci a înregistrat progrese modeste.

Preşedintele Zelenski a menţionat joi lupte din zonele cheie Lîman, Bahmt Avdiivka, în estul ţării, dar şi pe frontul din sud.

În 2022, Ucraina a recucerit zone din jurul oraşelor Herson şi Harkov în contraofensive rapide. Forţele ucrainene se confruntă însă acum cu poziţii defensive ruseşti bine consolidate în ultimele luni.

Kievul a avertizat că această contraofensivă ar putea fi de durată şi dificilă şi le-a cerut aliaţilor sprijin militar.

Citeşte şi: Zelenski: ”Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală!”. Atacurile rusești au afectat peste 40.000 de tone de cereale transportate pe Dunăre