Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski face prăpăd pe front

Joi, armata ucraineană a afirmat că unele trupe ruseşti se retrag de pe poziţiile lor în părţile ocupate din Zaporojie şi că ruşii pregătesc evacuarea "personalului administraţiilor de ocupaţie" din regiune.

02 dec. 2022, 21:29
Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski face prăpăd pe front

Război în Ucraina. Armata lui Zelenski  spune că forţele sale speciale a desfăşurat operaţiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie, după ce au identificat un sistem rusesc de război electronic în teritoriul ocupat, relatează CNN.

„Luptătorii noştri au transmis coordonatele inamicului către unităţile de artilerie prietene, care au distrus complexul inamic”, a precizat armata ucraineană într-o postare pe Telegram.

Complexul de război electronic din oraşul Polohi a fost folosit pentru a interfera atât cu comunicaţiile armatei ucrainene, cât şi „pentru a suprima comunicaţiile mobile din aşezare”. Astfel, ruşii au tăiat de fapt comunicarea locuitorilor oraşului cu lumea exterioară, a explicat armata ucraineană.

Forţele pentru operaţiuni speciale au declarat că au distrus, de asemenea, un complex de rachete S-300 care a tras asupra unei maternităţi din oraşul Vilniansk.

Joi, armata ucraineană a afirmat că unele trupe ruseşti se retrag de pe poziţiile lor în părţile ocupate din Zaporojie şi că ruşii pregătesc evacuarea „personalului administraţiilor de ocupaţie” din regiune.

Joe Biden: „Sunt gata să vorbesc cu Putin! Există o singură modalitate raţională de a pune capăt războiului din Ucraina!”

Statul Major General al armatei a declarat că unităţile ruseşti au părăsit aşezările Mihailivka, Polohi şi Injenerne, dar şeful numit de ruşi să guverneze în regiunea ocupată din Zaporojie, Evgheni Baliţki, a negat vineri afirmaţiile ucrainene. „Presa pro-ucraineană răspândeşte de câteva zile informaţii false conform cărora oraşul Polohi ar fi fost cucerit de către forţele armate ale Ucrainei, că administraţia şi locuitorii sunt evacuaţi din Mihailivka şi Vasilivka şi că nu există energie electrică sau apă în regiunea Zaporojie”, a declarat el. Sunt „fanteziile maşinii de propagandă de la Kiev. Graniţele regiunii Zaporojie sunt bine protejate, niciun metru de pământ nu a fost cedat inamicului”, susţine Baliţki.

„Oraşele noastre sunt bombardate zilnic”, a recunoscut însă oficialul prorus, anunţând că a avut loc o lovitură de artilerie asupra substaţiei de transformare din Tokmak, localitate care se află în apropiere de Poloho.

În comentariul său cu privire la situaţia din Zaporojie Institutul pentru Studiul Războiului a declarat joi că „mişcările militare ruseşti din regiunea Zaporojie ar sugera că forţele ruseşti nu pot apăra zonele critice pe fondul creşterii numărului de lovituri ucrainene asupra concentrărilor de forţe şi logisticii ruseşti”.

Război în Ucraina. Explozie la Odesa, cel mai apropiat oraş de România
„Este posibil ca forţele ruseşti să retragă personal de pe poziţii mai apropiate de linia frontului în regiunea Zaporojie pentru a reduce impactul loviturilor ucrainene tot mai intense asupra concentrărilor de forţe şi echipamente ruseşti”, a estimat ISW.

„Retragerea potenţială de la Polohi ar fi remarcabilă, deoarece aşezarea se află la o intersecţie rutieră critică, iar forţelor ruseşti le-ar fi probabil mai greu să apere Tokmak de eventualele operaţiuni ucrainene fără a controla acea intersecţie”, a explicat ISW.