Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, pierderi grele pentru Rusia după bombardamentul surpriză de la adăpostul întunericului

Yevgeny Balitsky, şeful administraţiei pro-ruse din regiune, a declarat, pe Telegram, că locuinţele din apropierea bazei au fost avariate.

03 iul. 2022, 19:45

Război în Ucraina. Armata ucraineană a lovit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o bază militară rusă din Melitopol, un oraş din sudul Ucrainei controlat de forţele de la Moscova, a anunţat primarul aflat în exil, scrie AFP.

„Astăzi, forţele militare ucrainene au distrus una dintre bazele militare ruseşti” din oraş, a spus Ivan Fedorov într-un videoclip postat pe mesajele Telegram.

Război în Ucraina, ziua 130. Ruşii susţin c-au cucerit oraşul Lisiceansk şi toată regiunea Lugansk. Explozii în oraşul rus Belgorod, soldate cu trei morţi
„La 03:00 şi 05:00, 30 de lovituri au vizat exclusiv baza militară”, a adăugat el, precizând că „oraşul Melitopol este acoperit de fum” şi că „asta se întâmplă de câteva ore din cauza unui depozit de combustibil care arde”.

Un purtător de cuvânt al Statului Major ucrainean a anunţat duminică că aviaţia ucraineană a efectuat aproximativ cincisprezece ieşiri, în special în regiunea Zaporojia de care aparţine Melitopol şi că „aproximativ douăzeci de unităţi de echipamente inamice şi două depozite de muniţii” au fost distruse.

Yevgeny Balitsky, şeful administraţiei pro-ruse din regiune, a declarat, pe Telegram, că locuinţele din apropierea bazei au fost avariate şi că „obuzele au căzut pe locul aerodromului”, asigurând totodată că „nu sunt răniţi”.

Presa ucraineană a publicat mai multe videoclipuri de pe reţelele de socializare, care arată o coloană uriaşă de fum care se ridică în aer lângă Melitopol.

Melitopolul a fost cucerit de forţele ruse în primele zile ale ofensivei Moscovei în Ucraina şi acolo a fost rapid instalată o administraţie pro-rusă.

Citeşte şi: Zelenski, strigăt disperat: „Ruşii seamănă deliberat teroare în oraşele noastre!”. După Odesa, acum este bombardat intens şi Nikolaev

Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost duminică ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi”, a scris Leah pe Telegram. El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.

Tatiana Ignatcenko, o purtătoare de cuvânt a administraţiei regionale Doneţk de care aparţine Sloviansk, a precizat pentru mass-media ucraineană Suspilne că aceste atacuri s-au soldat cu „şase morţi şi 15 răniţi” şi a reiterat apelul autorităţilor către locuitori ca aceştia să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului este deja la numai câţiva kilometri de Sloviansk.

Potrivit mass-media ucrainene, una dintre pieţele din oraş a fost de asemenea incendiată de aceste bombardamente.

Mai la sud, oraşul Kramatorsk, centrul administrativ al Donbasului controlat de ucraineni, a fost lovit pentru a doua zi consecutiv de rachete Smerci, potrivit primarului oraşului, Oleksandr Goncearenko.

Aceste atacuri, care au lovit un cartier rezidenţial şi un hotel în care nu se afla nimeni, nu s-au soldat cu victime, a precizat el.