Război în Ucraina. Contraofensivă năprasnică a lui Zelenski, anunţul care-l va înfuria pe Putin

Armata ucraineană anunţă că a înaintat în nordul, sudul şi estul Ucrainei împotriva Rusiei, de la care a recucerit teritorii şi localităţi

08 sept. 2022, 19:02
Război în Ucraina. Contraofensivă năprasnică a lui Zelenski, anunţul care-l va înfuria pe Putin

Război în Ucraina. Armata ucraineană anunţă joi că a recucerit teritorii şi localităţi controlate de Moscova în regiunile Harkov (nod-est), în sud şi în Donbas (est), străpungând apărarea rusă pe zeci de kilometri, relatează AFP.

”Unităţile militare au străpuns apărarea inamică pe o adâncime de 50 de kilometri. În cursul operaţiunilor active desfăşurate către Harkov, peste 20 de localităţi au fost eliberate”, anunţă într-o conferinţă de presă Oleksii Gromov, un reprezentant de rang înalt al Statului Major ucrainean.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, vine cu previziuni sumbre. „Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Vine iarna și va fi greu”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara, fără să ofere detalii, înaintări în această regiune de la frontiera cu Rusia, a cărei capitală se află la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, care le rezistă trupelor ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie.

Potrivit lui Oleksii Gromov, Ucraina a recucerit, în total, 700 de kilometri pătraţi de teritoriu. În sud, el dă asigurări că, ”în anumite direcţii”, armata ucraineană a ”avansat adânc în apărarea inamică, cu doi până la câteva zeci de kilometri”, în funcţie de sector.

Ucraina se teme de un conflict nuclear. Când s-ar putea încheia războiul din Ucraina, ce anunţă apropiaţii lui Putin
El nu a făcut nicio precizare geografică, în contextul în care o contra-ofensivă ucraineană se află în curs în regiunea Herson.

”Un anumit număr de localităţi a fost eliberat”, a declarat pur şi simplu Oleksii Gromov.În Donbas, militari ucranineni au cucerit câte doi-trei kilometri în jurul oraşelor Hramatorsk şi Sloviansk – aflate în continuare sub controlul Ucrainei – şi au recucerit de la ruşi localitatea Ozerne, potrivit lui Oleksii Gromov.