Război în Ucraina. Este alertă, Putin vrea să atace din nou capitala Kiev, într-un blitzkrieg victorios

Reamintim că prima încercare de cucerire a capitalei ucrainene, făcută curând după declanșarea invaziei ruse, în 24 februarie 2022, s-a transformat într-un fiasco cu numeroase victime.

04 feb. 2023, 19:20
Război în Ucraina. Este alertă, Putin vrea să atace din nou capitala Kiev, într-un blitzkrieg victorios

Război în Ucraina. Se apropie împlinirea unui an de la invazia Ucrainei, iar situaţia nu este deloc roz pentru nici una dintre părţi, astfel că liderul de la Kremlin a cerut un nou plan de acţiune. ,,Asta e sinucidere! Planurile de a ataca din nou Kievul sunt, într-adevăr, în curs de elaborare, dar numai pentru că așa cere conducerea țării. Nimeni nu crede în punerea în aplicare a acestor planuri, ar fi o sinucidere”, a declarat o sursă apropiată Moscovei.

Atac cu rachete aproape de graniţele României. Odesa a rămas total în beznă VIDEO
Reamintim că prima încercare de cucerire a capitalei ucrainene, făcută curând după declanșarea invaziei ruse, în 24 frbruarie 2022, s-a transformat într-un fiasco cu numeroase victime.

Dar prăbușirea speranțelor unui blitzkrieg victorios s-a dovedit a nu fi un motiv sufiecient pentru a schimba mentalitatea președintelui Putin, pentru care cucerirea Ucrainei devenise o idee fixă.

Institutul pentru Studiul Războiului: războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW), cu sediul în SUA, a făcut o analiză după întâlnirea de miercuri a lui Vladimir Putin cu Consiliul Naţional de Securitate, în care acesta a declarat că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”, şi a ajuns la concluzia că liderul rus nu pare dispus să facă o pauză în lupte pe durata iernii, aşa cum sugerase secretarul general al NATO, relatează „The Guardian”.

În timpul reuniuni de securitate, Putin a avut un ton imperialist. El s-a comparat cu Petru cel Mare, menţionând că Rusia controlează Marea Azov, pentru care a luptat şi ţarul rus, observă ISW.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei
ISW a declarat că Putin nu părea dispus să facă o pauză temporară în lupte pentru a se regrupa, aşa cum a sugerat secretarul general al NATO că Kremlinul ar putea căuta să facă.

„Armata rusă continuă operaţiunile ofensive în jurul Bahmut şi îşi refuză – până acum – pauza operaţională care ar fi în concordanţă cu cele mai bune practici militare. Actuala fixaţie a lui Putin de a continua operaţiunile ofensive în jurul Bahmut şi în alte părţi contribuie la capacitatea Ucrainei de a menţine iniţiativa militară în alte părţi ale teatrului. Succesele operaţionale continue ale Ucrainei depind de capacitatea forţelor ucrainene de a continua operaţiunile succesive, fără întrerupere, de-a lungul iernii 2022-2023”, este concluzia experţilor.

Rusia caută să ”îngheţe” luptele în Ucraina pe timpul iernii, cu scopul de a-şi consolida forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, declarase miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. ”Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin o perioadă scurtă de timp, pentru ca să se poată regrupa, repara, recupera şi apoi să încerce să lanseze o ofenisvă mai mare în primăvară”, a spus Jens Stoltenberg la un eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Pe de altă parte, autorii analizei ISW spun că se pare că există fricţiuni în cadrul armatei belaruse cu privire la încercările Rusiei de a exercita presiuni asupra lor pentru a se alătura războiului. „ISW continuă să evalueze că este foarte puţin probabil ca Belarus să intre în războiul din Ucraina din cauza unor factori interni care limitează dorinţa lui Lukaşenko de a face acest lucru”, conchide ISW.

Belarusul a anunţat că mută, miercuri şi joi, echipamente militare şi forţe de securitate în ceea ce spune că este o verificare a răspunsului său la posibile acte de terorism.