Război în Ucraina: Explozie la cea mai mare centrală nucleară după bombardamentele Rusiei VIDEO

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie.

04 mart. 2022, 06:42

UPDATE: Incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost stins, anunţă Serviciile de Urgenţă din Ucraina, citate de BBC.”La 6.20 a.m. (4.20 GMT) incendiul din clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar a fost stins. Nu există victime”, au arătat Serviciile de Urgenţă, într-o postare pe reţelele de socializare.

Război în Ucraina. Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

Echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP.

Volodimir Zelenski, provocare pentru Putin: „Să stea la masă cu mine, dar nu la 30 de metri distanţă”
Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina, transmite AFP.

Echipele de intervenţie au anunţat vineri că trupele ruse le împiedică să stingă un incendiu declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, informează AFP.

Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev, transmite AFP.

Au început bombardamentele de seară în Ucraina. Oraşul Energodar se află sub asediu, oamenii n-au voie la ferestre sau sa folosească lifturile
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă, informează AFP.

Autorităţile ucrainene au informat că au reuşit să trimită pompieri la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie, unde bombardamentele forţelor ruse au provocat vineri un incendiu, în prezent securitatea nucleară fiind asigurată, transmite AFP.

AIEA: Autorităţile ucrainene nu au semnalat radiaţii după incendiul produs la centrala nucleară
„Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că nu s-au modificat nivelurile de radiaţii la Centrala nucleară Zaporijjea (Zaporizhzhia)”, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit cotidianului Le Figaro.

Echipaje de pompieri au intervenit la Centrala nucleară Zaporijjea (Zaporizhzhia), situată în sud-estul Ucrainei, pentru stingerea unui incendiu produs în urma unor atacuri cu obuze atribuite armatei ruse.

„Pompierii au primit permisiunea de a interveni la Centrala nucleară Zaporijjea”, a declarat Oleksandr Staruh, directorul Administraţiei regionale, citat de agenţia Ukrinform. Ullterior, oficialul ucrainean a precizat că a primit asigurări din partea directorului Centralei nucleare că „securitatea este garantată”, explicând, potrivit cotidianului Le Figaro, că a fost afectată o clădire utilizată pentru cursuri de formare a personalului şi un laborator.

Casa Albă a anunţat că monitorizează situaţia. Preşedintele Joseph Biden l-a sunat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre incidentul produs la centrala nucleară, informează CNN.

Dmytro Orlov, primarul localităţii Enerhobar, situată în apropierea Centralei nucleare Zaporijjea (Zaporizhzhia), a declarat în cursul nopţii că un incendiu a izbucnit din cauza „atacurilor continue cu obuze” lansate de armata rusă asupra „unităţilor complexului nuclear”.