Volodimir Zelenski, provocare pentru Putin: „Să stea la masă cu mine, dar nu la 30 de metri distanţă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi cere lui Vladimir Putin să negocieze direct cu el, afirmând că aceasta este „singura cale” de a opri războiul.

04 mart. 2022, 01:03
Volodimir Zelenski, provocare pentru Putin: „Să stea la masă cu mine, dar nu la 30 de metri distanţă”

Volodimir Zelenski s-a declarat „deschis” și „dispus să discute toate problemele” cu liderul de la Kremlin. Președintele ucrainean i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, într-o conferință de presă: „Așezați-vă la masă cu mine. Doar că nu la 30 de metri distanță”, a adăugat Zelenski, aluzie la faptul că liderii occidentali care au venit la Kremlin au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin, la o masă devenită deja celebră, relatează BBC.

Zelenski strigă după ajutor: „Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca Europa de Est şi ţările baltice! Rog NATO să ne trimită avioane!”

„Nu atacăm Rusia și nu intenționăm să o atacăm. Ce vreți de la noi? Lăsați-ne pământul!” – i-a cerut Zelenski lui Putin.

Pe de altă parte, președintele ucrainean le-a cerut joi occidentalilor să își intensifice sprijinul pentru țara sa, afirmând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca restul Europei de Est, începând cu statele baltice până la fostul Zid al Berlinului.

Volodimir Zelenski, în a şaptea zi de război: „Ați ucis victimele Holocaustului pentru a doua oară, să fiţi blestemați! Pentru că Dumnezeu este cu noi”
„Dacă dispărem, Doamne ferește, atunci vor fi Letonia, Lituania, Estonia etc., până la Zidul Berlinului, credeți-mă”, a spus Volodimir Zelenski cerând Occidentului fie să instituie deasupra Ucrainei o zonă de interdicție aeriană pentru avioanele rusești, fie să furnizeze avioane țării ca să se poată apăra.

Declarațiile președintelui ucrainean au fost făcute în timp ce în regiunea Brest, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a început o nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina, a doua de la izbucnirea conflictului. Discuțiile se desfășoară însă la nivel de adjuncți ai miniștrilor de externe ai celor două state.

Volodimir Zelenski se angajează să reconstruiască totul şi promite că Rusia va plăti

Rusia va plăti pentru toate pagubele provocate Ucrainei, afirmă joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se angajează ”să reconstruiască fiecare imobil” distrus în atacuri ruseşti, relatează AFP.

”Vom reconstrui fiecare imobil, fiecare stradă, fiecare oraş şi vom Rusiei «învăţaţi cuvântul reparaţii»”, a declarat Zelensk într-un mesaj video.

”Ne veţi rambursa deplin tot ceea ce aţi făcut împotriva statului nostru, împotriva fiecărui ucrainean”, a subliniat el.